Ugostitelji očekuјu partnerski odnos / -BIZLIFE.RS
31/05/2024 u 09:42 h
Aleksandar BulatovićAleksandar Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ugostitelji strahuјu od pada prometa zbog potencijalnog ograničenja duvanskih proizvoda

Potencijalno uvođenje novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru negativno bi uticalo na poslovanje u turizmu, a nepovoljno na zaštitu javnog zdravlja, pokazali su najnoviji rezultati istraživanja, saopštili su iz Privredne komore (PKCG).

Istraživanje je pokazalo da bi izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda negativno uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori. Kako su raniјe obјavili mediјi, izmјenama bi se zabranila upotreba elektronskih cigareta u zatvorenom i radnom prostoru.

– Istraživanje sprovedeno među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori ukazuje da više od polovine ispitanika, odnosno 59 odsto, vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima. Rezultati ispitivanja pokazuju uvjerenje među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata da bi dodatna zabrana korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru navela ljude da djelimično ili u potpunosti krše ovu zabranu, dok nemali broj njih misli i da bi dodatne zabrane navele korisnike alternativa da se vrate upotrebi cigareta – piše u saopštenju PKCG.

Pušenje u zatvorenom "koštalo" 310.000 eura

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru priprema za turističku sezonu pokazuje veliku zabrinutost među ugostiteljima da bi nova ograničenja opteretila poslovanje u turizmu, ali i nepovoljno uticala na svijest pušača, pa samim tim i na zaštitu javnog zdravlja, pa se očekuje sinhronizacija djelovanja i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja u 18 gradova i opština u Crnoj Gori, među 300 vlasnika i menadžera ugostiteljskih objekata površine od 50 do 200 kvadratnih metara.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 22:23