/ LAZAR RUZIC
05/01/2022 u 12:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УИП ће пружити пуну подршку имплементациjи мjера из проjекта „Европа сад“

Уколико послодавац не изврши своjу обавезу по рjешењу, инспектор му може закључком изрицати новчане казне сходно Закону о инспекциjском надзору у износу од 500 до 5.000 еура, наводе из Управе за инспекцијске послове

Имаjући у виду да спровођење реформи мора да прати поjачани инспекциjски надзор, Управа за инспекциjске послове (УИП) ће, преко одсjека за инспекциjу рада, у наредном периоду вршити поjачане инспекциjске надзоре привредних субjеката у диjелу поштовања самих одредби програма када ће се контролисати уговори о раду и провjеравати случаjеви у коjима послодавци са запосленима потписуjу уговоре о раду на половину радног времена и да ли jе радно мjесто систематизовано на мање од пуног радног времена, наводе из овог државног органа.

Подсjећају да jе Управа у претходном периоду радила на провjери информациjа о привредним субjектима коjи су са запосленима засновали радни однос на непуно радно вриjеме.

- Инспекциjа рада jе на основу прикупљених информациjа о привредним субjектима саставила списак привредних субjеката као и поjединачни списак за сваки привредни субjекат са броjем запослених коjи су засновали радни однос на пуно радно вриjеме као и оних коjи су засновали радни однос на непуно радно вриjеме и дошла до податка да већина тj. 99.2 одсто запослених код контролисаних привредних субjеката има заснован радни однос на пуно радно вриjеме.

Инспекциjа рада има посебну улогу у спровођењу проjекта “Европа сад” коjим jе предвиђено да ће послодавац повећати нето зараду запосленог за онолики износ дажбина на терет запосленог, коjи буде умањен. Надлежност инспекциjе у односу на послодавца и наведену обавезу произилази из обавезе да обавља контролу над примjеном Закона о раду, Општег колективног уговора, Гранског колективног уговора односно одредби поjединачног колективног уговора - наводи се у саопштењу УИП-а.

Напомињу да уколико послодавац не изврши своjу обавезу по рjешењу, инспектор му може закључком изрицати новчане казне сходно Закону о инспекциjском надзору у износу од 500 до 5.000 еура. Изрицање новчаних казни било би вршено све док такав послодавац не би поступио по рjешењу, односно испунио своjу обавезу.

- Подсjећамо да су Законом о раду заприjећене казне од 2.000 до 20.000 еура за правно лице, од 200 до 2.000 еура за одговорно лице у правном лицу и од 500 до 6.000 еура за предузетника.

Овим путем апелуjемо на раднике да не пристаjу на потписивање анекса уговора коjи предвиђаjу непуно радно вриjеме и позивамо све грађане коjи мисле да су им права из рада закинута, да макар анонимно поднесу инициjативу како бисмо правовремено отклонили неправилност и утицали да послодавац прописно формализуjе таj радни однос - саопштили су из Управе.

Неправилности се могу приjавити на: бесплатан броj кол центра 080555555, мејл адресе Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., поштом или непосредно, предаjом инициjативе на писарници Управе у улици Октобарске револуциjе 130, 81000 Подгорица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:05