Једна од пословница Универзал капитал банке / Архива "Дана"
05/07/2021 u 09:40 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Универзал капитал банка смањила депозите код ЦБЦГ за 13,5 милиона

Током прошле године УКБ евидентирала је пад нето прихода од накнада и провизиjа од 1,791 милион или 39,6 одсто у односу на 2019, због пада прихода из области платног промета као резултат смањеног обима пословања проузрокованог пратећим ефектима пандемиjе

Универзал капитал банка (УКБ) током прошле године смањила је новчана средства и депозите код Централне банке (ЦБЦГ) за око 13,5 милиона еура, што се може видјети у посљедњем ревизорском извјештају независног ревизора пословања УКБ за 2020. годину.

Уз ревизорском извјештају објављен је и извјештај менаџмента у којем су евидентиране и наjзначаjниjе промjене у резултату пословања за прошлу у односу на претходну годину. Евидентиран је раст нето прихода од камата од 1,192 милиона еура или 35 одсто, условљен улагањем у каматоносну активу са већим нивоима приноса постигнутим са благим растом расхода камата.

image

Страница ревизорског извјештаја

-Фото: Принтскрин

Дошло је до пада нето прихода од накнада и провизиjа од 1,791 милион еура или 39,6 одсто првенствено условљено падом прихода из области платног промета као резултат смањеног обима пословања проузрокованог пратећим ефектима пандемиjе.

– Пад нето добитака од курсних разлика од 1,288 милиона еура или 55,4 одсто такође условљеног смањеним обимом пословања проузрокованим пратећим ефектима Ковид-19 пандемиjе. Раст трошка запослених и амортизациjе компензован jе оствареним уштедама административних трошкова... Као закључак, банка jе пронашла брз и ефикасан одговор на изазове наметнуте екстерним шоковима (пандемиjа Ковид-19 вируса) на начин да jе прибавила дугорочниjе изворе финансирања у виду орочених депозита и пласирала одговараjућа средства у каматоносну активу (портфолио кредита и обвезница) са већим нивоима приноса. На таj начин, остварена каматна маржа дjелимично jе надомjестила пад прихода од накнада и провизиjа (пад нето оперативног прихода износи 599 хиљада еура) – наводи се, између осталог, у извјештају менаџмента.

Током прошле године банка је улагала у државне обвезнице.

– Све обвезнице у портфолиjу банке односе се на еурообвезнице са фиксном каматном стопом. Државне обвезнице су са роком доспиjећа од априла 2023. године до октобра 2029. године. У фебруару и марту 2020. године доспjело jе и наплаћено обвезница номиналне вриjедности 17,736 милиона еура и трезорских записа номиналне вриjедности 34 милиона еура емитента Министарства финансиjа Владе Црне Горе коjе jе банка имала у портфолиjу на 31. децембар 2019. године – наводи се у извјештају независног ревизора.

Покренули више поступака за наплату потраживања

Независни ревизор је евидентирао да се против Универзал капитал банке на крају прошле године водило више судских спорова од стране физичких лица. У тим тужбеним захтjевима тражи се поништаj или утврђивање, односно чинидба, те нису усмjерени на накнаду штете и самим тим ниjе одређена висина тужбеног захтjева.

– На дан 31. децембар 2020. године, руководство банке сматра да неће бити негативног исхода по основу судских спорова тако да ниjе вршила резервисања по овом основу. Поред наведеног, банка води и више поступака против правних и физичких лица ради наплате потраживања у укупном износу од 2.242 хиљаде еура (2019 – 2.333 хиљада еура) – пише у ревизорском извјештају.

Банка је на крају прошле године имала и обавезе по узетим кредитима.

– На дан 31. децембар 2020. године обавезе по узетим кредитима и позаjмицама у износу од 3,072 милиона еура (31. децембар 2019 – 3,6 милиона еура) односе се на обавезе према Инвестиционо-развоjном фонду Црне Горе по основу више дугорочних кредита. Каматна стопа креће се од један одсто до четири одсто. Одобрени рок доспиjећа jе од пет до 14 година. По наведеним кредитима банка нема обавезу испуњења финансиjских показатеља. У циљу обезбjеђења додатних извора у случаjу угрожене ликвидности, банка jе 1. септембра 2020. године потписала уговор о лимиту за коришћење позаjмице у случаjу угрожене ликвидности банке са Алта банком а.д. Београд у износу од пет милиона еура, са датумом доспjећа до годину дана од дана повлачења средстава. На дан 31. децембар 2020. године банка ниjе повлачила средства из наведене кредитне линиjе – пише у извјештају ревизора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:32