/ - FOTO: UPC
29/08/2023 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UPC: Izrekli kazne u iznosu od 1,39 miliona eura

Predmet intenzivnih kontrola poreskih inspektora tokom ljetnje turističke sezone i dalje su opšta poreska registracija, podnošenje poreskih prijava, evidentiranje prometa, uplata pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama

Poreski inspektori su od početka maja do 27. avgusta obavili 3,99 hiljada provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili 339 nepravilnosti, na osnovu kojih su izdali 440 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama od 1,39 miliona eura.

Iz Uprave prihoda i carina (UPC) je saopšteno da se te nepravilnosti odnose na neevidentiranje prometa robe i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

- Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 1,04 miliona eura, od čega je naplaćeno 722,27 hiljada eura ili 70 odsto, navodi se u saopštenju.

Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima.

- U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 18 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, rekli su iz UPC.

Predmet intenzivnih kontrola poreskih inspektora tokom ljetnje turističke sezone i dalje su opšta poreska registracija, podnošenje poreskih prijava, evidentiranje prometa, uplata pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama.

- Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga, kazali su iz UPC.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

- Pitanja u vezi sa primjenom poreskih propisa možete poslati na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:00