уссцг- унија слободних синдиката / - фото: УССЦГ
10/12/2021 u 10:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

УССЦГ: Влада да не дозволи гашење КАП-а

Оставити 550 породица вез примања значи довођење њих на неку грану испод линиjе сиромаштва, казао је Срђа Кековић

Поводом наjаве гашења Комбината алуминиjума Подгорица, Срђан Кековић из Униjе слободних синдиката подсjећа да КАП од 2013. има новог власника, те да од тада постоjе проблеми са радницима.

– Доживjели смо да нам jе тамо забрањено синдикално дjеловање. Доживjели смо да jе отказ добила Обрадовић тада. Ово jе сада jедан нови драматичан тренутак. Преко 500 породица треба да остане без примања. Оставити 550 породица вез примања значи довођење њих на неку грану испод линиjе сиромаштва – навео jе Кековић.

Како каже, битка за Жељезару jе почела приjе неколико мjесеци а упитно jе хоће ли КАП остати.

– Држава не смиjе дозволити да се угаси, он има перпсективу чиjим радом може да се заради на тржишту. Наjвећи проблем сада jе однос власника према одрживисти КАП-а у неком наредном времену. Желим да поручим да уђу максимално у преговоре са државом како би се нашао начин да КАП опстане – поручио jе Кековић на конференциjи за медиjе.

Сандра Обрадовић наводи да су у протеклом периоду радници прошли многе тешке ствари како по питању приватизациjе тако и по питању стечаjа када су изгубили многа своjа права.

– Већина запослених има бенефицирани радни стаж шест мjесеци на годину коjи им ниjе признат свих ових осам година. Све то вриjеме запослени су радили поштено и тешко а над главом им jе висило то да ће се фабрика затворити. Похвално jе што су се запослени jуче окупили и jасно рекли и валснику и влади да упркос одлуци власника неће гасити радна мjеста. Гашењем ћелиjа фабрика остаjе без средстава, уколио би запослени угасили своjа радна мjеста могу рећи да jе то као да пале кућу у коjоj живе. 500 радних мjеста jе велики броj с обрзиром на то да се Црна Гора суочава са великом незапосленошћу – казала jе Обрадовић.

И она апелуjе да се не смиjе дозволити, да се последњи стуб одбране металске индустриjе на било коjи начин угаси.

– Радници ће дати своj допринос а власник, Влада и ЕПЦГ мораjу да нађу рjешење. Jер уколико се деси нешто неповољно значи да се мораjу оставити сви хирови и уцjене како би фабрика опстала и наставила своj рад. Нека проналазе рjешења како знаjу и умиjу – поручуjе Обрадовић.

Упитана постоjи ли могућност да им се угаси струjа, Обрадовић каже да би то била велика еколошка катастрофа.

–Колико сам jа упућена сировина има до Нове године. Ако би се дошло до тога мислим да држава треба да се укључи –наводи Обрадовић.

Кековић додаjе да Влада треба да нађе рjешења те да на Влади све лежи.

– Да ли им треба КАП или не. Треба овим људима да изађу у сусрет – истиче Кековић.

Обрадовић jе казала да у случаjу неповољног сценариjа Пеjовић нема обавезу према социjалном програму.

– Он важи док траjе стечаj. 291 радник jе добио отпремнину и он према њима нема обавезу. Сад сви имаjу уговр о раду на одређено, већински – поjаснила jе Обрадовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:57