Програм Владе / - Програм Владе
14/10/2021 u 18:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Усвојен План припреме зимске сезоне и Програм развоја здравственог туризма

Сагледавајући постојеће стање у области развоја здравственог туризма и кроз представљени Акциони план, Програм развоја здравственог туризма, подржава визију да Црна Гора буде препозната као развијена дестинација у области здравственог туризма

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Програм развоја здравственог туризма Црне Горе 2021-2023. године с Акционим планом и План припреме зимске туристичке сезоне 2021/2022. године, што представља јасан показатељ стратешки орјентисаног приступа за опоравак, али и додатни развој туризма код нас.

Како су навели, у Црној Гори постоји оквир за међсобну повезаност туризма, здравља и других области, како би држава била препозната као здравствено-туристичка дестинација са потенцијалом за подршку физичком и менталном здрављу. Природне љепоте, географска позиција, богата културно-историјска баштина и разноврсна понуда у дијелу превенције, стоматологије и естетске хирургије снажан су ресурс који ће допринијети остваривању овог циља.

 - Како би се у наредном периоду добили конкретни резултати осим поменутог Програма креиран је и Сажетак, као пратећи материјал документа намијењен широј јавности, инвеститорима и потенцијалним заинтересованим странама у здравственом туризму. Током израде овог документа остварена је квалитетна међуресорна сарадња, посебно између  Министарства економског развоја и Министарства здравља, али и других министарстава надлежних за регулисање и/или развој здравственог туризма Црне Горе - наводе они.

Наведени Прогам има за циљ да усагласи и успостави дјеловање главних развојних субјеката у јавном, приватном и цивилном сектору. Уједно, документ ће представљати платформу за подизање конкурентности здравствено-туристичке понуде Црне Горе, гдје се посебно указује на потребу прилагођавања постојећих закона, као и на потребу додатног образовања пружаоца здравствено-туристичких услуга, акредитације и сертификације установа итд...

Сагледавајући постојеће стање у области развоја здравственог туризма и кроз представљени Акциони план, Програм развоја здравственог туризма, подржава визију да Црна Гора буде препозната као развијена дестинација у области здравственог туризма.

 - Исто тако, у циљу што боље реализације предстојеће зимске туристичке сезоне, на данашњој Сједници Владе је усвојен и План припреме зимске туристичке сезоне 2021/2022. године, документ који садржи информације достављене од стране локалних самоуправа са уврштеним плановима локалних туристичких организација, релевантних државних институција, јавних предузећа и скијалишта - додају из Владе.

Подсјећају, годинама уназад су припремани планови овакве врсте, али су углавном приказивали нереалне и амбициозне резултате који нису оствариви. Самим тим извјештаји о реализацији истих, како додају, нијесу имали адекватну употребну вриједност будући да нијесу били у складу са планираним обавезама.

 - У циљу што реалнијег и смисленијег планирања, методологија израде је промијењена у односу на претходну, и свим заинтересованим странама су дате јасне инструкције на који начин могу доставити информације од суштинске важности, а које се тичу зимске туристичке сезоне 2021/2022. године.   Овакви документи представљају конструктивне кораке у циљу унапређења цјелокупног стања у туризму, постављајући темеље на реалним и остваривим резултатима. Размишљамо о рационалној и дугорочној употреби потенцијала, а све то за опште добро наших грађана, јер на крају они морају имати највише бенефиција од сваког госта - закључују из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

04. decembar 2021 20:40