Фото: ВЦГ
24/06/2021 u 21:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Усвојена Информација: Влада откупљује ембраер за пет милиона долара

Монтенегро Аирлинес, како наводе, због своје инсолвентности није био у могућности да испуни обавезе по основу уговора

Влада је на данашњој сједници усвојила Информацију о куповини ваздухоплова типа Ембраер 190-200 ЛР мсн 19000358, рег.ознаке 40-АОЦ за потребе компаније То Монтенегро. 

-Имајући у виду да је Монтенегро Аирлинес у прекршају по Уговору о зајму са БНДЕС-ом и Уговору о закупу авиона са МАЛЛ и да је у стечају а да се авион Ембраер рег.ознака 40- АОЦ налази на аеродрому Подгорица и да постоји обавеза заштите, одржавања и осигурања наведеног авиона, крајем јануара 2021. започети су преговори са БНДЕС о стицању власништва на предметном авиону, односно откупу овог авиона- саопштено је након сједнице. 

Монтенегро Аирлинес, како наводе, због своје инсолвентности није био у могућности да испуни обавезе по основу уговора.

-Почетком априла 2021. бразилски тим је доставио приједлог по коме је бразилско Министарство економије спремно да прихвати износ од УСД 4,99 милиона са припадајућим трошковима камате, за стицање власништва над авионом и мирно рјешавање проблема. У складу са тим, Влада је, у својству јединог оснивача друштва То Монтенегро ДОО Подгорица, одобрила Друштву куповину авиона Ембраер за укупан износ од 5.360.510,28 долара (плативих у еурима по курсу на дан уплате), чија ће се исплата извршити из средстава оснивачког капитала То Монтенегро ДОО.Оцијењено је посебно значајним што ће стицањем власништва на авиону за износ од 4,99 милиона ваздухоплов остати у власништву и посједу црногорске компаније, док би реиспорука авиона уз плаћање трошкова од око УСД 6 милиона Држава изгубила авион и којем су уложена значајна средства- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:09