Photo by Tommaso Urli on Unsplash
25/08/2021 u 16:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојили Владине препоруке: Цијена бијелог хљеба 50 центи

У Министарству подсјећају да се све наведене мјере односе на период важења Одлуке о максималној малопродајној цијени бијелог хљеба до 31. децембра ове године

Влада је ограничила цијену хљеба на затеченом стању до краја године, с обзиром на то да се ради, како су казали, о основној животној намирници, чијим се повећањем цијена директно утиче на стандард грађана. Максимална малопродајна цијена векне пшеничног бијелог хљеба тип – 500 ограничена је на 50 центи по комаду за хљеб од 500г до 600г, и 40 центи за хљеб од 300г до 400г по комаду, саопштено је данас из Владе.

Представници пекара и трговинских ланаца усагласили су препоруке које се односе на утврђивање марже код трговаца на нивоу не већем од 17 одсто на основну векну хљеба.

У међувремену је одржано неколико састанака са пекарском индустријом како би се увидјели разлози за потребу повећања цијене и нашли начини подршке у складу са законом, а који би довели у повољнију позицију овај индустријски сектор, а да се при томе не угрозе остали учесници у ланцу вриједности. Поред састанака са пекарским сектором, интензивирана је комуникација и са представницима трговинских ланаца како би се пронашло адекватно рјешење горућег питања.

У том смислу, Министарство економског развоја, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство финансија и социјалног старања су на основу анализе тржишта сугерисали на који начин је могуће унаприједити однос свих учесника у ланцу вриједности око ове основне животне намирнице.

- Сходно наведеном, а водећи рачуна о слободи предузетништва и о одредбама Закона о заштити конкуренције, Привредној комори Црне Горе упућене су заједничке препоруке поменута три министарства којима би било обезбијеђено одржавање цијена хљеба на истом нивоу - казали су из Министарства економског развоја.

На састанку представника пекара и трговинских ланаца усаглашене су препоруке које се односе на утврђивање марже код трговаца на нивоу не већем од 17 одсто на основну векну хљеба, затим утврђивање валуте плаћања не дужу од 30 дана при чему је неопходно обезбиједити континуирано снабдијевање овом врстом хљеба и утврђивање произвођачке цијене хљеба од стране пекарске индустрије на нивоу не већем од 0,42 еура по векни.

- Имплементацијом ових препорука, које неће довести до губитака у пословању, трговци и пекарска индустрија показали су висок степен друштвене одговорности. С друге стране, министарства ће наставити сарадњу по овом питању и пратиће тржиште како би дали допринос развоју пекарске индустрије кроз законом предвиђене мјере подршке и интермедијацију у свим областима за које се искаже потреба укључивања - наведено је у саопштењу.

У Министарству подсјећају да се све наведене мјере односе на период важења Одлуке о максималној малопродајној цијени бијелог хљеба до 31. децембра ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:37