Милојко Спајић
30/07/2021 u 15:35 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Спајић: У овој Влади неће бити ни четничке али ни антисрпске и антицрногорске идеологије

У јуну је оставерн суфицит у буџету од три милиона еура, што је први позитиван резултат од 2019. године

Наставља се Премијерски сат. Данас на питања одговара министар финанасија Милојко Спајић.

СУФИЦИТ У БУЏЕТУ:

Посланица Зденка Поповић ( Демократе) питала је министра финансија Милојка Спајића да ли прелиминами подаци о извршењу буџета за период јануар-јун 2021.године  указују на позитивна макроекономска кретања и значајан опоравак економске активности у Цмој Гори?

-У јуну је оставерн суфицит у буџету од три милиона еура, што је први позитиван резултат од 2019. године-казала је посланица коментаришући одговор који је добила у писаној форми.

Министар је навео да су расходи нижи од планираних а приходи већи од планираних.

-За пола године смањили смо дефицит за 100,3 милиона еура или 30,4 одсто у односу на план. Очекује се и даљи пад јер се мјесецима пред нама очекује даљи пад дефицита. У јуну је остварен суфицит буџета од три милиона што је први пут да се дешава од септембра 2019. Све указује на економски опоравак у Црној Гори. Приходи буџета су 1, 8 одсто виши од планиранх. Глави генератор раста прихода су они који се остварују по основу пореза на додатну вриједност. Расту прихода у полугодишњем времену износи и наплата пореза на добит правних лица-навео је између осталог Спајић у одговору.

О СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМ КАТЕГОРИЈАМА:

Посланик Борис Мугоша  (СД)  министра које мјере ће Влада предузети у циљу ублажавања негаиивних посљедица драстичног раста цијена намирница на животни стандард великог броја грађанки и грађана.

-За бонове и за уље кажу да с ебавите популистичким мјерама, да вријеђате социјално угрожене грађане и грађанке..-навео је Мугоша у свом излагању подсјећајући шта једна од партија коалиције мисли о мјерама Министарства финансија.

Он је рекао да је социјално угрожена категорија широк појам, питао је ко ће све моћи од грађана да добије социјални бон и да ли ће то бити само једнократна помоћ и да ли су тиме покривене само основне животне намирнице. 

Министар је подсјетио да је ова Влада обезбједила бесплатне уџбенике за основце, пораст пензија...ограничена малопродајна цијена бијелог хљеба, социјални бон...

-За социјални бон су опредељени износи 30, 50 и 100 еура за  намирнице, осим цигарета и алкохола. На данашњој сједници Владе биће препроука за трговце да ограниче обрачунату трговачку маржу која чини саставни дио малопродајне цијене и то за сунцекретово уље, бијели шећер и млијеко-казао је министар између осталог.

Мугоша је рекао минисатру да је 8. јула, колико он зна, припремити правни акт о ограничењу цијена и да тога још нема.

-Гориво је 25 одсто скупље, то је животни стандард. Неко за исту плату може много мање да купи. Шта кад особа потроши бон. Ја мислим да ће бити дискриминације, јер се трговине у неким градовима нису пријавилче. Ово је невјероватан раст цијена горива-нагласио је Мугоша.

Министар је рекао да ће радити на помјерање акциза као што је гориво. Он је рекао да су казали да су кренули у правом правцу а да ће до поправке животног стандарда становништав проћи много краће вријеме него што многи мисле.

ДРЖАВА И ХЕЏИНГ АРАНЖМАН

Дамир Шеховић (СД) питао је министра, како је недавно информисао jавност да је Влада договорила хеџингаранжман са цииjем заштите од валутног ризика коjи се односи на кредит за ауто пут Бар-Бољаре, "да информишете о свим условима хеджинга, односно да наведете основне елементе поменутог аранжмана( -рок на коjи се уговор односи, девизни курс, укупне трошкове и слично). Он тражи и их упознате са цjелокупном пратећом документациjом, како бисмо били у могућности да аргументовано извлачимо заклjучке о успjешности цjелокупног посла.

-Није истина да је Влада Црне Горе смањила каматну стопу на кредит. Устаните и реците да ли постоји опасност да држава уђе у губитак, да ли сте га ограничили и колики је. Не знам зашто радите и ово на тајан начин- 

Министар је рекао да пред камерама одговорно тврди да држава не може да изгуби новац на основу тог аранжмана. 

-Хеџинг представља осигурање и то у овом случају осигурање од ризика промјене девизног курса ЕУР/УСД, који директно утиче на висину дуга деноминираног у страној валути. Хеџинг аранжман, којије Црна Гора склопила са четити реномиране свјетске банке ради заштите од валутног ризика, је унакрсно валутни своп са фиксним каматним стопама. Своп уговоркоји смо склопиии са банкама подразумијева размјену токова новца на одређени временски период....Банке ће МФСС плаћати доларску рату кредита са каматном стопом од 2%, док ће МФСС заузврат плаћати уговорени еурскл износ главнице банкама {конвертован по курсу 1.18 УСД/ЕУР), увећан за ЕУР камату, обрачунату по просјечној каматној стопи од 0.88% на неизмирени дио дуга. Доларски износ добијен оф банака, МФСС ће проследјивати Еxим банци Кина на име измирења доспјелих обавеза-наводи се у одговору министра.

Између осталог, министар је додао да је прва рата кредита  плаћена 21. Јула 2021. године и, захваљујући хеџинг аранжману, остварена је уштеда од скоро 4 милиона ЕУР (ЕУР 3,91 милион на 21. јул 2021. године), Код камате је ушеда износила 3,83 милиона ЕУР, а остатак код главнице 0,08 милиона ЕУР (79.276 ЕУР). Црна Гора^је у ЕУР уплатила 27,79 милиона по основу главнице и камата, док су банке из хеџинг аранжмана држави платиле укупно 37,34 милиона УСД за кинеску страну. Да није урађен хеџинг, тих 27,79 милиона би износило 31,71 милиона ЕУР. Такође, само камата би била 6,9 милиона ЕУР, а не 3,06 милиона колико смо платити. Очекује се уштеда на годишњем нивоу око осам милиона ЕУР.

-Свако ко пролази поред економског факултета, не мора да уђе у факултет, зна да и то кошта. Овај снимак ће да остане а ја ћу да Вас на њега подсјетим кад нам доставите документацију. Ви сте покушали да нам продате причу да нас оивај хеџинг неће коштати ни један једини цент. Увјерићемо с еко је управу, ви који тврдите да је ово безризичар аранжман или ја који тврдим да је он потребан али да ће нас коштат-казао је Шеховић.

Он је доао да га је министар изненадио " другим невјероватним податком који је саопштио, јер га је подсјетио на  његовор премијера од којег је навикао да дође у Парламент и прича без икакве одговорности.

-Ви сте министар који је број незапослених успио да изједначи са оним из 2006. године., порастао је за близу девет хиљада. Ви сте једини министар финансија у свијету који у јуну није имао буџет-казао је Шњховић наводећи критике на рачун министра Спајића.

Шеховић је рекао да ће након што министар достави документацију јавнсот моћи да суди да ли Спајић заслужује Нобелову награду.  

СПОРАЗУМ О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ

Милосава Пауновић ( СНП) питала је када ће бити потписан споразум са Србијом по којем ће држављани Црне Горе који су дио мрадног вијека провели на раду у Србији, моћи да остваре примања на основу заштитиног додатка, тјелесног оштећења, туђе помоћи и његе, као и друга давања по основу пензијског осигурања која се остварују зависно од имовинског цензуса.

-Након извршених анализа и консултација са надлежним органима Репубиике Србије, спремни смо да размотримо могућност измјена Споразума о социјалном осигурању у правцу укидања, односно смањења наведених ограничења за давања социјалног карактера везаних за пребивалиште-одговорио је министар.

О ФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКТА:

Предраг Секулић ( ДПС) питао је који пројекти и инфраструктуми радови су од 2006. године до краја 2020. финансирани из државног буџета подсредством Дирекције јавних радова и Дирекције за саобраћај.

-Да бисмо имали потпунију слику, у односу на Ваше питање, подсјећам и да је јавни дуг Црне  Горе 2006. године био око 701,1 мллион еура.  Посебно напомињем да је каснила реализација великог броја пројеката, између осталих, то седесило и код једног од највечих пројеката - главне дионице аутопута, за коју је ова Влада анексом уговорииа нови рок завршетка. Наиме, према достављеним подацима од Управе јавних радова и Управе за саобраћај, у периоду од 2006. године до 2020. године - вриједност пројеката и инфраструктурних радова који су финансирани у цјелости из државног буџета, пројеката који су суфинансирани из државног буџета, као и пројеката по основу кредитних аранжмана који су потписани од Црне Горе са кредиторима, реалтзована су средства у укупном износу од око 1,8 милијарди... Тачније, наведена улагања односе се на реконструкцију, изградњу и рехабилитацију регионалних и магистралних путева, санацију мостова, инвестиционо одржавање и пресвлачање као и рјешавање уских грла на саобраћајној мрежи Црне Горе-одговорио је између осталог министар.

Секулић је питао и колики је био износ јавног дуга прије формирања актуелне Владе Цме Горе, колики након узимања кредита од 750 милиона еура и колики је јавни дуг Црне Горе на крају првог полугодишта.

-Током првог полугодишта 2021. године дошло је до смањења државног дуга у односу на крај 2020, године прије свеп услед отплате главнице дуга у износу од око 350,6 милиона еура према прелиминарним подацима. Из претходно приказаних података може се видјети да је дошио до даљег смањења државног дуга на крају другог квартала у односу на први квартал и то за 0,41 процентних поена. Када говоримо о нето дугу за поменута два извјештајна периода исти је за 1,71 процентана поена већи на крају другог у односу на први квартаи, што је примарно резултат смањења депозита. Претходно поменути подацису преииминарни. Коначни подаци о стању дуга на крају другог квартала 2021. године, отпиати дуга, повлачењу крадитних средстава и сл. биће објавијени у оквиру званичног извјештаја о државном дугу у наредном периоду. Као резултат планираног опоравка економске активностл, у односу на драстичан пад од 15,2% у 2020. години, према званичним пројекцијама Министарства финансија и социјалног старања, презентованим у Закону о буџету за 2021. годину, дошло Је и до повећања пројектованог БДП-а за 2021. годину, који се и узима у обзир прликом извјештавања о кретању главних фискалних индикатора-одговорио је Спајић.

Посланик му је одговорио да за то не требају некоме године како је рекао него пет дана. Рекао му је да се стално хвали еконосмим успјесима, чак и тамо гдје не треба да се хвали и да га је врло тешко критиковати јер није ништа радио.

-Не мислим да ће после вас остати спржена земља на срећу кратко ће трајати ова Влада- закључио је Секулић.

О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ:

Кенана Струјић Харбић ( БС)  на који начин ће Комисија која је формирана вршити бодовање пријављених кандидата и да ли ће се бирати људи који су стручни или ће се бирати политички подобнији кандидати.

-Министарство финансија и социјалног старања формира Комисију за провјеру радне способности, односно провјеру компетенција, знања и способности у поступку избора директора јавне установе. Циљ рада комисије је провјера компетенција и стручног знања у области социјалне и дјечје заштите пријављених кандидата, тесе управо на тај начин елиминише избор по политичкој линији, већ ће бити бирани они кандидати који покажу најбоље резултате. Дакле, обезбјеђује се избор кандидата који је показао највећи степен стручности, што у досадашњем избору директора јавних установа социјалне и дјечје заштите није био случај, с обзиром да није рађена провјера стручних знања и компетенција и да је углавном у избору директора пресуђивала политичка подобност. Указујем и да ће бити прописан начин рада Комисије, односно поступак провјере компетенција, знања и способности у поступку избора директора јавне установе, на основу закона ипрописаних критеријума. У складу са наведеним чланом закона, за директора јавне установе може да буде изабрано лице са високом стручном спремом, са најмање три године рада у области социјалне и дјечје заштите или пет година рада у државним органима иии органима локалне самоуправе и које је доставило програм развоја установе. Напомињем да Је провјера радне способности, односно компетенцља, знања и способности у поступку избора директора јавне установе уведена као новина, чиме су садашњи услови за избор директора строжи од раније прописаних-образложио је министар.

Посланица је додала да се влада хаос и да је министарка Братић на нелегитиман начин смјенила преко 400 директора. 

-Новоименовани директори су вјероватно имали карту нили улазницу, вјероватно што бољи статус на фејсбуку, типа пропагирање четничке идеологије или сте припадници неке политичке партије која је тренутно на валсти или величате ратног злочина..вјероватни је то улазница-навела је она између осталог.

-У овој Влади у нашем Министарству сигурно неће бити ни четничке, ни антибошњачке ни анти албанске, али ни анти српске и антицрногорске...нити било које друге идеологије из прошлости. Бавићемо с еискљућиво референцама-додоао је Спајић у одговору на сумњу посланице и посланика.

СОЦИЈАЛНИ РАДНИЦИ ИСПАШТАЈУ-ПРЕДСТАВЉЕНИ КАО ЏЕЛАТИ

Иван Митровић (ДПС) питао је да ли је МФСС формирало комисију ради утврђивања одговорности надлежних поводом случаја Томаша Бошковића?  Митровић је  питао Спајића да ли је ресор на чијем је челу формирало комисију ради утврђивања одговорности надлежних поводом случаја Томаша Бошковића, као и шта су резултати рада тог тијела.

-Овај случај је изазвао пажњу јавности. Надлежни су саопштили да се десио пропуст приликом одузимања дјеце од Бошковића а на захјтев њихове мајке- навео је Митровић.

Спајић је казао да се увијек залагао за заштиту дјечјих права која су била повријеђена у спорном догађају.

-Осуђујем још једном поступања свих одраслих како службеника тако и присутних грађана. Министарство је упутило иницијативу 18. јуна Управи за инспекцијски надзор којима се тражила информација о поступању надлежних у том случају. Основни суд је саопштио да прије доласка на лице мјеста није позван судски извршитељ што је било неопходно- навео је Спајић.

Додао је да Центар за социјални рад одмах по догађају покренуо утврђивање одговорности.

-Покренута су три постпука. У једној је запосленој изречена мјера престанка радног односа, а други поступак је у току. Овдје није само одговорност на Центру већ и на локалној полицији и суду. И даље пратимо случај и циљ нам је да се утврди пуна одговорност- рекао је Спајић.

Митровић је казао да сви социјални радници због тог случаја трпе јер су у јавности представљени као џелати.

-Или се у најављеној реконструкцији одрекните социјалног старања или се том послу озбиљније посветите- навео је Митровић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:52