kafa kafa / -PEXELS-IGOR-HARITANOVICH-1695052
10/01/2022 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада предложила измjену висине пореза за пржену и непржену кафу

Основни разлози за измjену закона образлажу се потребом осигурања равноправног правног статуса за произвођаче и увознике кафе заснованог на принципима конкурентности и правичности за све учеснике у промету наведеним производом, наводи се у образложењу

Влада jе предложила измjену висине пореза за пржену и непржену кафу, чиме би се у краjњем доприниjело регулисању цjелокупног тржишта и бољоj наплати прихода по том основу.

Влада jе у скупштинску процедуру доставила Предлог измjена и допуна Закона о порезу на кафу.

“Основни разлози за измjену закона образлажу се потребом осигурања равноправног правног статуса за произвођаче и увознике кафе заснованог на принципима конкурентности и правичности за све учеснике у промету наведеним производом”, наводи се у образложењу тог правног акта.

Предложеним измjенама и допунама би висина пореза за непржену кафу умjесто jедан еура по килограму износила 80 центи, док се за пржену умjесто 80 центи предлаже jедан еура по килограму нето масе тог производа.

“То jе стога што се у конкретном случаjу ради о сировини чиjа висина jе нереално висока у односу на готов производ, што у краjњем доводи до стварања нелоjалне конкуренциjа на тржишту, пореског оптерећења и увећања пореске основице приликом увоза тог производа”, додаjе се у образложењу.

Одредбама Закона уведена jе обавеза плаћања пореза на кафу коjа се на териториjи Црне Горе ставља у слободан промет.

Законом, коjи се примjењуjе од 28. фебруара 2015. године, дефинисано jе да jе обвезник пореза на кафу предузеће или поjединац, односно предузетник, коjи у пореском складишту производи кафу, односно онаj коjи увози кафу на териториjи Црне Горе.

Обавеза обрачунавања пореза на кафу настаjе приликом увоза и у тренутку отпремања кафе из пореског складишта.

Према сада важећем Закону, порез на кафу плаћа се по jедном килограму нето масе кафе и то за непржену jедан еуро, пржену 80 центи, љуспице и опне од кафе jедан еура и екстракте, есенциjе и концентрате 1,3 еура.

Влада jе предложеним измjенама и допунама као посебну новину увела ново софтверско рjешење Управе прихода и царина, односно информациони систем преко коjег би обвезник пореза на кафу био дужан да достави изjаву о даљоj производњи, мjесечну приjаву за обрачун пореза на кафу, као и приjаву за регистрациjу и престанак регистрациjе обвезника.

Из Владе су навели да jе приликом припреме предложеног законског рjешења обављена комуникациjа са Управом прихода и царина, у чиjоj надлежности jе контрола обрачунавања и плаћања пореза на кафу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:39