/ -SASAMATIC
10/07/2021 u 13:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власници "Можуре" уз помоћ грађана зарадили 800 хиљада еура

Приходи "Можура винд парка", чији су власници компаније са Малте, у 2020. години су износили 12,1 милиона еура, док су трошкови пословања били 8,5 милиона еура. Фирма је добила 6,1 милион субвенција од државе, грађана и привреде и лани је имала 800 хиљада профита

"Можура винд парк", фирма која је власник вјетроелектрана (ВЕ) на Можури, лани је добила 6,1 милион еура подстицаја од државе, грађана и привреде и годину је завршила са профитом од скоро 800 хиљада еура. Добијање подстицаја власницима "Можуре" омогућиле су претходне владе, које су донијеле више аката којима су уредиле систем по којем држава, грађани и привреда преко рачуна за струју финансирају повлашћене произвођаче, међу којима су власници вјетроелектрана, мини-хидроелектрана и других објеката који производе електричну енергију из обновљивих извора.

Вјетроелектране на Можури су добиле статус повлашћеног произвођача крајем 2019. године, када је и почела производња струје. Почетку рада вјетроелектрана на Можури, пројекта који је под лупом Еуропола, присуствовали су тадашњи премијери Малте и Црне Горе Џозеф Мускат и Душко Марковић. Ниједан ни други више нису на тим функцијама.

”На крају прошле године "Можура" је била кредитно задужена 80 милиона еура

Према подацима из финансијског исказа предузећа које газдује са вјетроелектранама на Можури, приходи те компаније у 2020. години су износили 12,1 милион еура, док су трошкови износили 8,5 милиона еура. Расходи за камате су износили 2,7 милиона, па је на крају добит из пословања износила 799.114 еура.

Вјетроелектане на Можури лани су запошљавале шест особа, на чије бруто плате је утрошено 150 хиљада, а на нето зараде 92,6 хиљада еура.

На крају прошле године некретнине, постојења и опрема су вриједјели 76,8 милиона еура. Од тога се на земљиште односе 8,2 милиона, на постојења и опрему 66,4 милиона и 2,3 милиона на остала непоменута средства. Обртна средства су лани износила 12,8 милиона, краткорочна потраживања 1,98 милиона, док је готовина на рачунима износила 10,8 милиона еура. Актива и пасива друштва су износили 96,9 милиона еура, капитал 3,8 милиона, док је укупан губитак предузећа на крају 2020. године износио пет милиона.

Дугорочна резервисања и обавезе фирме, основане још 2008. године, износе 82,6 милиона еура, од чега се на дугорочне кредите односи 80 милиона еура. На крају 2019. године дугорочни кредити су износили 45,7 милиона, што значи да су власници "Можуре" се у прошлој години кредитно задужили још 34,3 милиона еура. Краткорочна резервисања и обавезе "Можура винд парка" износе близу 10 милиона еура. Од тога се на краткорочне обавезе према матичним и зависним друштвима односи 7,7 милиона.

Власници "Можура винд парка" су малтешка државна фирма Енемалта и Малта Монтенегро винд парк, чије је сједиште такође на Малти. Власници Енемалте су Влада Малте и кинеска компанија шангај електрик, која је била извођач радова на Можури. Према подацима ЦРПС-а извршни директор "Можура винд парка" је Хуанг Жен, док је директор Кевин Чиркоп.

Компанија под истрагом у једном периоду преузела пројекат

"Дан" је прошле године објавио да је Влада Црне Горе од 2015. године скривала од jавности да jе мистериозна офшор компаниjа са Сеjшелских острва Cifideks Ltd на неколико мjесеци преузела контроверзни међународни проjекат изградње вjетроелектрана на брду Можура на Црногорском приморjу. Ради се о компаниjи коjа jе под истрагом Европске полициjске службе Еуропол и полициjских органа државе Малте у оквиру истраге убиства познате малтешке истраживачке новинарке Дафне Каруане Галициjе.

Истрага новинарског тима показала jе да jе офшор компаниjа Cifideks Ltd била власник фирме "Можура винд парк" у периоду од 9. децембра 2015. године до 26. фебруара 2016. године. Иста фирма jе малтене читаве 2015. године водила преговоре, потписала уговор о продаjи и миjењала га неколико пута са шпанском компаниjом Fersa Energias Renovableс и подгоричким предузећем "Челебић" око стопроцентног преузимања акциjа ВЕ Можура и концесионих права, док су у jавности само даване изjаве како Влада Црне Горе преговара директно с малтешком владом, на чиjем челу jе тада био Џозеф Мускат, коjи jе касниjе поднио оставку под међународним притиском.

Пројекат градње вjетроелектрана на брду Можура, између Бара и Улциња, годинама је у жижи јавности, а посебно jе добио на значаjу током 2020. године када jе утврђено да jе под истрагом Европске полициjске службе Еуропол и полициjских органа државе Малте у оквиру предмета убиства познате малтешке истраживачке новинарке Дафне Каруане Галициjе.

Уговор о закупу земљишта и изградњи вjетроелектране на локалитету Можура закључен jе 5. jула 2010. године са конзорциjумом, коjи су чинили шпанска компаниjа Fersa Energias Renovableс и подгоричка фирма "Челебић". Уговором jе вриjедно државно земљиште дато у закуп на период од 20 година. Од самог старта тог проjекта поjавиле су се озбиљне сумње у високу корупциjу и коруптивне шеме. У Основном суду у Подгорици приjе неколико година покренута jе парница, путем коjе су покушали да се наплате два актера тог проjекта, Будванин Владимир Поповић и Шпанац Карлес Кол Палоу, коjи тврде да су преварени и да нису исплаћени по шеми коjа jе била прецизирана. Палоу и Поповић су у шеми по свему судећи незаконитих исплата помињали и директора Црногорског фонда за стамбену солидарну изграднjу (ЦФССИ) Данила Поповића и његову кћерку Милену Поповић. Пошто су се око тог случаjа заинтересовали медиjи у Црноj Гори и Делегациjа Европске униjе у Подгорици, током 2017. године Специjално државно тужилаштво (СДТ), на чиjем jе челу главни специjални тужилац Миливоjе Катнић, покренуло jе извиђаj, коjи траjе и дан-данас. Ниjе познато када ће, и да ли ће уопште бити подигнута оптужница у вези с тим предметом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:52