Планирани изглед Лико Сохо хотела / -LIKOSOHO.COM
16/10/2021 u 12:20 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власник Лико Сохо групе преко Роћеновог кума до економског држављанства

Економско држављанство преко овог пројекта добиће особа која уложи преко 450 хиљада еура у куповину апартмана. Власник 40 одсто Лико Сохо групе је Раде Вујачић, кум Милана Роћена, високог функционера ДПС-а

На листу развојних пројеката у области туризма, преко којих се може доћи до економског држављанства, Влада је уврстила пројекат изградње кондо хотела Лико Сохо у Бару. У питању је пројекат фирме Лико Сохо груп (ЛСГ), чији су власници украјински Лико холдинг и Сохо груп из Бара.

”Ово је први пројекат који је нова Влада уврстила на листу развојних, преко којег се може добити држављанство. Претходна је на листу уврстила 15 пројеката

Власник 50 одсто Лико Сохо груп је Украјинац Игор Лисов, док је власник 40 одсто компаније Раде Вујачић, кум Милана Роћена, високог функционера Демократске партије социјалиста (ДПС). Десет процената ЛСГ има Руслан Лисов. Вујачић је генерални директор Сохо групе, предсједник удружења привредника Бара и почасни конзул Грузије у Црној Гори.

image

Раде Вујачић

-NET

Ово је први пројекат који је нова влада, која је почела са радом 4. децембра прошле године, уврстила на листу пројеката преко којих се може добити економско држављанство. Претходна Влада је на листу развојних пројеката уврстила 15 пројеката, чији су носиоци углавном били људи и фирме блиске претходној власти.

– У документацији је, између осталог, наведено да је у Бару планирана изградња хотела са пет звjездица, са 322 смjештаjне jединице, чиjа jе предрачунска вриjедност 58 милиона. Намjера инвеститора jе да у оквиру хотела са кондо моделом пословања отвори 300 нових радних мjеста. Предвиђени завршетак изградње хотела jе 1. август 2026. и хотел ће прве госте примити у првом кварталу исте године. Инвеститор планира да прода све 322 смjештаjне jединице, а просjечна циjена по смjештаjноj jединици износи 521.000 еура. Интерна стопа рентабилности износи 62 одсто, а период повраћаjа инвестициjе 6 до 7 година – наведено је у појашњењу одлуке Владе.

У овој години издато 166 држављанстава

Економско држављанство Црне Горе од 1. jануара до 11. октобра ове године добило jе 166 особа, саопштили су из Центра за грађанске слободе (ЦЕГАС).

Према подацима коjе jе ЦЕГАС добио од Министарства унутрашњих послова, путем захтjева за слободан приступ информациjама, ове године се за добиjање економског држављанства приjавило укупно 130 апликаната и 308 чланова њихових породица.

– Економско држављанство добило jе укупно 166 особа, закључно са подацима од 11. октобра ове године. Наjвећи броj особа су држављани Руске Федерациjе – 118 – навели су из ЦЕГАС-а.

Према одлуци бивше владе, право на држављанство може добити инвеститор коjи у jужноj региjи уложи у развоjни проjекат наjмање 450 хиљада еура. У случају овог пројекат то би значило да ће држављанство добити свако ко уложи преко 450 хиљада еура у куповину апартмана.

Посебан програм улагања од посебног значаjа за привредни и економски интерес Црне Горе увела jе влада премиjера Душка Марковића 2019. и истиче 31. децембра ове године. Нова влада је ове године усвојила одлуку по којој неће настављати са примјеном овог програма. То неће наставити из разлога што се програм коси са начелима Европске униjе и његов евентуални продужетак угрозио би процес европских интеграциjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:50