Александар Дамјановић / - Архива
13/09/2021 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За осам мјесеци наплаћено 1,2 милијарде еура пореза

Он је казао да су успјели да направе до 1,5 хиљада контрола гдје је утврђено неправилности у око десет одсто

Управа прихода и царина (УПЦ) за осам мјесеци наплатила је 1,2 милијарде еура бруто јавних прихода, што показује фискални потенцијал црногорске привреде, који се још више може искористити, саопштио је њен вршилац дужности директора, Александар Дамјановић.

Он је за Нову М казао да је бруто наплата до 31. августа у односу на 2019. годину на нивоу од 95 одсто.

 - Главни дио сезоне је завршен, имамо и постсезону која зависи од мјера борбе против пандемије. Надам се да ће се ту наћи неки баланс, имајући у виду да нијесмо имали предсезону - рекао је Дамјановић.

Он је, говорећи о показатељима са терена, казао да је једно од ограничења било што је буџет ступио на снагу 1. јула и сходно томе дефинисан је буџет Управе.

 - То значи да нијесмо имали неопходних неколико мјесеци како бисмо обезбиједили смјештај на приморју у хотелима за инспекторе који су радили контроле. Користили смо ад хоц контроле инспектора, који су дневно ишли на терен највише на приморју и потрошили огромну енергију -  навео је Дмајановић.

Он је казао да су успјели да направе до 1,5 хиљада контрола гдје је утврђено неправилности у око десет одсто.

 - Имали смо пореске корекције које износе око пола милиона еура, које су дефинисане кроз прекршајне налоге које су издали инспектори -  додао је Дамјановић.

Он је, говорећи о електронској фискализацији, казао да је близу 24 хиљаде фискализованих предузећа.

 - Један дио њих то злоупотребљава тако што свакоме не издаје фискални рачун и ту ћемо морати да радимо на едукацији, превенцији и санкционисању - поручио је Дамјановић.

Он је рекао да је електронска фискализација почела да показује прве ефекте током ове љетње сезоне, а на основу уочених индикатора већ се планирају активности за још ефикасније праћење сљедеће.

Дамјановић је казао да порески дуг износи 470 милиона еура, а да ће бити предмет анализа што је од тога реално наплативо.

 - Ту спада и 35 милиона еура дуга од е-цоммерце што и сада очекујем да се кроз рјешења Управе спроведе и да се та средства приходују у буџет - навео је Дамјановић.

Он је најавио да ће радити на смањењу дуга, који је нарастао током прошле године у мјери у којој је дошло до пада економије, од неких 15 одсто.

 - Наше је да прво зауставимо раст пореског дуга, а онда да полако доведемо до тога да он почиње да пада - закључио је Дамјановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:15