/ Ријека Комарница
21/06/2021 u 11:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршетак проjекта ХЕ Комарница у новембру

Из ЕПЦГ су подсjетили да проjекат будуће ХЕ Комарница подразумиjева изградњу чеоне електране у кањону средњег тока риjеке Комарнице, на профилу Лонци, инсталисане снаге 172 мегавата (MW) са лучно-бетонском браном висине 171 метар и котом нормалног успора 811 метара надморске висине

Идеjни проjекат будуће хидроелектране (ХЕ) Комарница требало би да буде завршен у новембру, чиме ће се створити услови за почетак изградње тог хидроенергетског обjекта, саопштено jе из Електропривреде (ЕПЦГ).

На редовном састанку руководства ЕПЦГ са представницима проjектаната - Института за водопривреду „Jарослав Черни“ и београдске компаниjе Хидроинжењеринг, саопштено jе да се израда проjектне документациjе реализуjе по уговору о заjедничком финансирању реализациjе припремних радова за таj проjекат, коjи ЕПЦГ и Електропривреда Србиjе ЕПС закључиле jош 1992. године.

Тим уговором jе дефинисано да учешће у трошковима буде у односу 51 одсто ЕПЦГ, 49 одсто ЕПС.

Састанку су испред ЕПЦГ присуствовали предсjедник одбора директора Милутин Ђукановић, извршни директор Никола Ровчанин и извршни руководилац Дирекциjе за развоj и инжењеринг Иван Мрваљевић са сарадницима.

Из ЕПЦГ су подсjетили да проjекат будуће ХЕ Комарница подразумиjева изградњу чеоне електране у кањону средњег тока риjеке Комарнице, на профилу Лонци, инсталисане снаге 172 мегавата (MW) са лучно-бетонском браном висине 171 метар и котом нормалног успора 811 метара надморске висине.

На састанку се разговарало и о будућем оптималном начину управљања ХЕ Комарница уз синхронизован рад са низводним каскадама - постоjећом ХЕ Пива и будућом ХЕ Крушево.

- Очекивана годишња производња ХЕ Комарница износи и до 213 гигават сати (GWh) електричне енергиjе, а биће испоштовани сви стандарди у области заштите животне средине без ремећења природног режима вода и без негативних утицаjа коjи би угрожавали природни амбиjент и коришћење кањона Невидио - закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:43