Илустрација
25/10/2021 u 12:13 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због дуга за струју Електропривреда искључила око 8,5 хиљада домаћинстава

У току је девети циклус акције Подијелимо терет 9, у којој потрошачи могу у фиксним мјесечним ратама од 20 еура измирити свој дуг, саопштили су из ЕПЦГ

По налогу Електропривреде, од почетка године па до 20. октобра, извршено је искључење 8.458 домаћинстава, која нијесу уредно плаћала рачуне за електричну енергију. Из Електропривреде поручују да они све чине како не би дошло до искључења, али да је ипак искључење последња мјера.

– У периоду од 1. јануара до 20. октобра 2021. године, на нивоу читаве Црне Горе, обустављено је снабдијевање електричном енергијом за 8.458 потрошача, кажу у Електропривреди уз појашњење да је потрошач дужан да рачун плати у року од осам дана од дана пријема рачуна за утрошену електричну енергију. Уколико то не уради, ЕПЦГ након осам дана од истека рока за уплату потрошачу доставља упозорење о обустави снабдијевања електричном енергијом. Ако потрошач и у року од осам дана од дана достављања упозорења не измири дуг, ЕПЦГ га може искључити са мреже, тврде у Електропривреди објашњавајући читав поступак упозорења како не би дошло до искључења потрошача са мреже. У овој компанији објашњавају да се користе и разни механизми да са дужницима договоре динамику отплате дуга, како не би дошло до искључења са мреже.

– Подсјећамо да је у току девети циклус акције Подијелимо терет 9, у којој потрошачи могу у фиксним мјесечним ратама од 20 еура, уз престанак даљег обрачуна затезне камате и без бојазни од искључења са мреже док поштују протокол, измирити свој дуг. Акцији се у септембру прикључило преко 5.000 потрошача, а акција траје до 30. новембра – тврде у Електропривреди. Када је у питању поменута акција, сваки потрошач, који потпише уговор о плаћању дуга на рате од 20 еура, има обавезу да уредно уз рату плаћа и пристигле рачуне. Потрошачи који не потпишу уговор или исти прекрше могу бити искључени са електромреже. Уколико дође до искључења, које врши компанија ЦЕДИС по налогу Електропривреде, потрошачи најчешће имају обавезу да уплате најмање трећину дуга и да притом потпишу уговор о плаћању преосталих дуговања на рате. Поред тих обавеза, потрошач који остане без снабдјевања електричном енергијом, обавезан је да плати десет еура на рачун ЦЕДИС-а, да би опет био укљечен. Поменутих десет еура не утичу на износ рачуна, већ је тих десет еура предвиђено за услугу укључења коју врши ЦЕДИС. У претходним годинама, док није био успостављен систем даљинског очитавања електричне енергије, та услуга је коштала 20 еура.

Имајући садашње чињенице у виду, ЦЕДИС је у овој години, по основу наплате десет еура за укључење, уколико је свих 8.458 искључених потрошача опет укључено на мрежу, приходовао 84.580 еура. Засад је непознаница да ли размишљају да укину наплату ове услуге, јер се најчешће међу искљученим домаћинствима налазе она домаћинства која имају изузетно ниска мјесечна примања или их уопште немају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:32