/ - FOTO: ILUSTRACIJA
08/05/2022 u 10:22 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због инфлације крафт пиваре на рубу егзистенције

Од велике помоћи за мале пиваре би била промоциjа домаћих пива и давање предности домаћим производима у односу на увозне, казао је предсједник Удружења крафт пивара Срђа Јововић

Актуелна свјетска криза и све већа потражња за житарицама, осим прехрамбене, погађа и друге индустрије, а међу произвођачима једног од омиљених пића, пива, увелико се страхује да би до повећања цијена овог производа ускоро могло доћи. Бројне познате пиваре на западу Европе увелико најављују подизање цијена, а како се због рата у Украјини и даље не назире крај несташице житарица, сличан сценарио могао би да се деси и у Црној Гори.

Један од произвођача занатског пива Василије Прелевић је истакао да је криза са житарицама озбиљно нарушила тржиште.

– Циjене jечмене и пшеничне слади су скочиле минимално 30 одсто. Додатно, поскупио jе и хмељ, ког овог тренутка има врло мало у Црноj Гори, па смо принуђени да тражимо алтернативне начине снабдиjевања. Све jе скупље – истиче Прелевић.

Он наводи да је само приjе три године килограм наjпопуларниjег америчког хмеља био око 40 еура, док је приjе неколико дана исти производ коштао око 100 еура по килограму.

– Такође, сада га jе све мање у региону, jер наше пиваре нијесу толико jаке да могу да поруче количину за годину дана и одмах плате добављачима. Сви смо пионири у овом послу, немамо помоћ државе и у државноj управи нема слуха за нас занатске пиваре – наводи Прелевић.

Мађарска добар примјер односа према крафт пиварама

Јововић наводи да крафт пиваре у овом тренутку наjвише забрињава однос државе коjа, како тврди, не мари за домаће произвођаче.

– Од 2018. године када jе регистрована прва домаћа крафт пивара па до данас помоћ државе била jе минорна због чега данас послуjемо са значаjним губицима. С друге стране, готово све земље у Европи даjу подршку домаћоj производњи па нас чуди како и Црна Гора коjа jе, као што знамо, у великоj зависности од увоза нешто не научи од тих држава. Не само што немамо финансиjску подршку већ нам jе држава окренула леђа и када jе у питању пласман производа – наводи Јововић.

Он истиче и да добар примјер односа према малим пиварама имамо у Мађарскоj, у коjоj jе законски регулисан обавезан процентуални удио домаћег крафта у понуди локала.

Према његовим наводима, помоћ би добродошла у виду субвенциjа за набавку сировина, али и помоћ при позиционирању на тржишту, jер занатски пивари немају простора да као велике пиваре представе своjе производе.

– Обjективно jе да кажем да jе занатско пиварство у Црноj Гори и даље у повоjу, и даље се боримо да преживимо и да едукуjемо људе квалитету наших производа, али на том путу смо апсолутно сами – казао је Прелевић.

Предсједник Удружења крафт пивара Црне Горе Срђа Јововић истакао је да раст циjена коjи се биљежи уназад годину погађа и произвођаче пива.

– Трошкови производње овог напитка су значаjно порасли, поскупјеле су сировине, а због раста циjена енергената и транспорт jе поскупио, па jе за очекивати да ће и домаћи произвођачи пива бити приморани да повећаjу циjене своjих производа. Чуди нас како да нико у држави не схвата колико jе значаjна ова привредна дjелатност и колико доприноси развоjу домаће економиjе кроз запошљавање, али и извоз чиме директно промовишемо и Црну Гору. Наша жеља jе да домаћа пива, као што су вина, постану препозната како би на таj начин поспjешили понуду државе – наводи Јововић.
Он каже и да су што се тиче тренутне заступљености на домаћем тржишту, крафт пива на нивоу "статистичке грешке".

– Сами неупоредиво мањи капацитети производње у односу на индустриjу, као и коришћење наjквалитетниjих, а тиме и наjскупљих сировина, као последицу има и неупоредиво већу производну циjену. Изузетно jе велики изазов позиционирати се на тржишту, и добити прилику да на адекватан начин презентуjеш своj производ. Од велике помоћи за мале пиваре би била промоциjа домаћих пива, и давање предности домаћим производима у односу на увозне – казао је Јововић.
Упркос томе што су са бившим министром пољопривреде имали састанак, Јововић наводи да министар није схватио колико jе значаjна ова привредна грана.

– Зато од нове владе очекуjемо бољу сарадњу и разумиjевање како би домаћа пива постала нови црногорски бренд. Позивамо министре економиjе и пољопривреде да нас посjете да би разумjели мале произвођаче пива – поручио је Јововић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:56