/ Елек Штрауб
03/05/2021 u 07:05 h
Владимир Оташевић
Марко Вешовић
Владимир Оташевић<br/>Марко Вешовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Актер афере „Телеком” Елек Штрауб ушао у милионски бизнис

Фирма „Day One Capital” у којој је Штрауб партнер оснивач и предсjедник борда, у посљедњих неколико година уложила око 1,3 милиона еура у хрватску стартап компанију, и то у вријеме док се Штраубу судило за корупцију у САД, а црногорско тужилаштво провјеравало његову улогу у сумњивој приватизацији у Подгорици
Мађарска компанија „Day One Capital” која је дијелом у власништву Елека Штрауба, актера црногорске афере „Телеком”, пословно је активна у региону, пласирајући милионска средства у времену док се Штраубу судило за корупцију у САД, а црногорско тужилаштво провјеравало његову улогу у сумњивој приватизацији у Подгорици. Та компанија је у посљедњих неколико година уложила око 1,3 милиона еура у хрватску стартап компанију „Orqa”, која производи наочаре за управљање дроновима. Фирма „Day One Capital” располаже с фондом вриjедним 34 милиона еура, а Штрауб, који је десетак година од 1996. до 2006. године био извршни директор „Мађар телекома”, у њој се води као партнер оснивач и предсjедник борда директора.
Са друге стране, афе­ра „Те­ле­ком” се у Цр­ноj Го­ри ис­тра­жу­jе од 2012. го­ди­не. У Ма­ке­до­ни­jи jе до­би­ла 2017. године судски епи­лог. Дво­jи­ца бив­ших ди­рек­то­ра „Ма­ђар те­ле­ко­ма”, ко­jи jе ве­ћин­ски вла­сник Ма­ке­дон­ског те­ле­ко­ма, са­гла­си­ли су се 2017.године да пла­те нов­ча­ну ка­зну у Сjе­ди­ње­ним Аме­рич­ким Др­жа­ва­ма (САД) због пот­ку­пљи­ва­ња ма­ке­дон­ских по­литичара, да би избјегли суђење. Штра­уб је пла­ти­о 250 хи­ља­да, а бив­ши ди­рек­тор за стра­те­ги­jу Ан­д­раш Ба­лог 150 хи­ља­да до­ла­ра. Њи­ма jе тада из­ре­че­на и пе­то­го­ди­шња за­бра­на ра­да и оба­вља­ња функ­ци­jа у ак­ци­о­нар­ским дру­штви­ма, што је тада об­jа­ви­ла и Аме­рич­ка ко­ми­си­jа за хар­ти­jе од ври­jед­но­сти (СЕК). Ди­рек­то­ри „Ма­ђар те­ле­ко­ма” су пред њу­jор­шким су­дом би­ли оп­ту­жени да су, с ци­љем да спри­jе­че кон­ку­рен­ци­jу на тр­жи­шту, правили таj­не пре­го­во­ре с та­да­шњим пре­ми­jе­ром Ма­ке­до­ни­jе Вла­ди­ми­ром Буч­ков­ским и с дру­гим по­ли­ти­ча­ри­ма. Ди­рек­тор Одjе­ље­ња за ис­тра­гу Ко­ми­си­jе за хар­ти­jе од ври­jед­но­сти Сте­фан Ава­ки­ан, ре­као је да се у фе­бру­а­ру 2017. године и тре­ћи ди­рек­тор „Ма­ђар те­ле­ко­ма” договорио са су­дом да пла­ти нов­ча­ну ка­зну од 60.000 до­ла­ра.
Вриједност компаније достиже 13,2 милиона еура
Почетком фебруара ове године, у јавности су се појавили подаци да је хрватска компанија „Orqa”, која је основана 2018. године, осигурала финансирање којим вриједност те компаније достиже око 100 милиона куна, односно 13,2 милиона еура.
Ради се о компанији која је побjедом на Idea Knockoutu 2018, са „FPV.One” наочарима за управљање дроновима, освоjила путовање у Лас Вегас и излагачки штанд на најпознатијим сајмовима у 2019.години. Портали су пренијели да је након наступа на том саjму кренуо њихов „стреловити интернационални успон”.

Прет­ход­но jе у пр­вом суд­ском по­ступ­ку у Њу­jор­ку „Ма­ђар те­ле­ко­му” де­цем­бра 2011. до­су­ђе­но да пла­ти 95 ми­ли­о­на до­ла­ра ка­зне. Суд у Њу­jор­ку jе по­том на­ста­вио да го­ни ди­рек­то­ре „Ма­ђар те­ле­ко­ма”, ко­jи jе вла­сник наj­ве­ће те­ле­ко­му­ни­ка­ци­о­не ком­па­ни­jе у Ма­ке­до­ни­jи. Иако је у судском поступку дуго времена била обухваћена и корупција у Црној Гори, од тога се временом одустало.
Вла­сти САД су утвр­ди­ле и да jе „Ма­ђар те­ле­ком” при ку­по­ви­ни Цр­но­гор­ског те­ле­ко­ма под­ми­тио ви­ше цр­но­гор­ских зва­нич­ни­ка са укуп­но 7,35 ми­ли­о­на еура. СЕК jе у ту­жби про­тив ди­рек­то­ра „Ма­ђар те­ле­ко­ма” на­вео да jе 7,35 ми­ли­о­на при­ли­ком при­ва­ти­за­ци­jе цр­но­гор­ског Те­ле­ко­ма ис­пла­ће­но кроз ви­ше лажних уго­во­ра др­жав­ним зва­нич­ни­ци­ма и „адвокатици - се­стри наj­ви­шег др­жав­ног функ­ци­о­не­ра”. Шеф државе Ми­ло Ђу­ка­но­вић jе, након објаве података у медијима, саопштио да се вjе­ро­ват­но ра­ди о ње­го­воj се­стри Ани Ђу­ка­но­вић, али jе твр­дио и да jе аме­рич­ка ту­жба но­тор­на глу­пост. Ђу­ка­но­ви­ће­ва jе не­ги­ра­ла да има би­ло ка­кве ве­зе са про­да­jом ак­ци­jа „Ма­ђар те­ле­ко­му” и до­да­ла да jе на­кон про­да­jе уче­ство­ва­ла као адво­кат у пре­струк­ту­ри­ра­њу ком­па­ни­jе. „Мађар телеком” jе раније признао и прихватио одговорност за поступање своjих званичника, укључуjући и одговорност за потписивање уговора са компаниjом „Сигма”преко коjе су вршена плаћања Ани Ђукановић, што се може видjети из Споразума о одложеном кривичном гоњењу коjи jе, због корупциjе приликом куповине телекомуникационих компаниjа у Црноj Гори и Македониjи, потписао са америчким правосудним органима. Ипак, то није било довољно да Специјално државно тужилаштво (СДТ), на челу са Миливојем Катнићем, подигне оптужницу против сестре предсједника државе.
Због ове приватизације ту­жи­ла­штво је са­слу­ша­ва­ло бив­шег пред­сjед­ни­ка Од­бо­ра ди­рек­то­ра „Те­ле­ко­ма” Оле­га Об­ра­до­ви­ћа и чла­на упра­ве тог пред­у­зе­ћа Ми­о­дра­га Ива­но­ви­ћа. Њих дво­jи­ца су jе­ди­ни окри­вље­ни за зло­у­по­тре­бу слу­жбе­ног по­ло­жа­jа, а ту­жи­ла­штво их те­ре­ти да су то­ком при­ва­ти­за­ци­jе Те­ле­ко­ма се­би и дру­ги­ма не­за­ко­ни­то при­ба­ви­ли 2,3 ми­ли­о­на еура, што они негирају. Суђење везано за аферу „Телеком” је у току у Вишем суду у Подгорици.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 03:56