07/05/2021 u 15:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Подршка региону за заједничко тржиште

Циљ овог састанка донатора је подизање свијести о кључним реформама политика како би се ујединили напори на остваривању максималних резултата у амбициозном временском оквиру од наредне четири године

РЦЦ је домаћин првог Координационог састанка донатора на тему Заједничког регионалног тржишта

-Напори које регион улаже у реформску агенду за Заједничко регионално тржиште (ЦРМ) добијају широко признање и подршку, између осталог и на недавном састанку министара вањских послова и развоја Г7, гдје су лидери подржали даљи напредак регионалне сарадње кроз Заједничко регионално тржиште, Зелени план и Берлински процес- рекла је Мајлинда Брегу, генерална секретарка Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) на отварању Првог координационог састанка донатора на тему Заједничког регионалног тржишта.

Циљ овог састанка донатора је подизање свијести о кључним реформама политика како би се ујединили напори на остваривању максималних резултата у амбициозном временском оквиру од наредне четири године. То је тек први корак; процес координације донатора ће се наставити касније током године, како би се детаљно утврдиле потребе за секторским улагањима, нарочито у оквиру агенди за дигиталну трансформацију, индустрију и иновације.

-Спровђење регионалних активности предвиђених у оквиру ЦРМ агенде за наредне четири године може донијети и потребе за додатним улагањима, имајући у виду амбициозност агенде, али и сложености неких споразума унутар ње. Драго ми је видјети да неки важни донатори управо развијају своје нове, средњорочне стратегије за Западни Балкан, у које могу благовремено укључити приоритете и реформе које произлазе из ЦРМ-а. Дакле, владе у региону би требало да предложе конкретна улагања која су потребна да би Јединствено тржиште постало стварност на ЗБ. Поново изражавамо нашу потпуну спремност да подржимо ЗБ6 у овом потхвату кроз нашу улогу општег координатора ЦРМ Агенде и кровне регионалне организације задужене за праћење и извјештавање о напретку ЦРМ-а- додала је Брегу.

Национални ресурси никада неће бити довољни за економски опоравак региона. Економски и инвестициони план и огромна подршка Европске уније су добродошли, али су за одржив развој, међутим, потребни партнери и донатори.

Томас Хаглајтнер, шеф одјељења у Генералној дирекцији Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу, и Емир Ђикић, директор Секретаријата Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) придружили су се Брегу у уводним ријечима, поново исказујући подршку спровођењу Заједничког регионалног тржишта као важног корака на путу европских интеграција Западног Балкана.

На првом Координационом састанку донатора на тему Заједничког регионалног тржишта окупили су се министри из економија Западног Балкана, представници донаторске заједнице, међународних финансијских институција и билатералних донатора, као и званичници ЦЕФТА-е и представници Европске комисије који су исказали интерес за потпуно учешће у остваривању циљева ЦРМ агенде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 00:58