Драгица Мијановић / - РТЦГ
10/05/2021 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За 10 година сjевер напустило 30.000 становника

Од деведесетих година прошлог виjека сви градови на сjеверу имаjу негативну стопу природног прираштаjа, казала је Мијановић

Професорица географиjе на Филолошком факултету Драгица Миjановић казала jе да, према незваничним информациjама, сjевер Црне Горе годишње напушта по 3.000 становника. Истиче да jе негативни прираштаj наjгори у Шавнику и Плужинама. Предсjеднк Општине Биjело Поље Петар Смоловић истиче да та локална самоуправа сетом мjера и разним бенефитима покушава да задржи становништво.

Према риjечима Миjановић за РТЦГ, од деведесетих година прошлог виjека сви градови на сjеверу имаjу негативну стопу природног прираштаjа.

„Само општина Рожаjе има позитивну стопу приодног прираштаjа коjи износи 5,7 промила и Плав коjи jе на граници негативног прираштаjа. Изузетно негативну стопу природног прираштаjа има општина Шавник -14, 2, затим Плужине -11,2 промила, што jе изузетно висока стопа, затим Пљевља и Жабљак. То су изузетно алармантне ситуациjе. То ће се зауставити, не интервенциjом државе, већ зато што неће имати ко да се исељава”, казала jе Миjановић.   

Упозорила је да и села остаjу празна са само старим становништвом, што ће се одразити на економиjу државе.

Према незваничним подацима професорице Миjановић, сjевер годишнjе напусти око 3.000 становника.

„Од 2011. године до данас иселило се 30.000 становника, то jе 5 одсто нашег становништва државе. То су непосредни губици. Тиме не губимо само становништво коjе одлази већ и генерациjе коjе би се родиле ту да су ови остали, ти губици на краjу два до три пута већи”, казала jе Миjановић.

Из Биjелог Поља отишле су 152 особе  од почетка године, док се населило 50 становника. Предсjедник Општине Биjело Поље Петар Смоловић истиче за РТЦГ да углавном млади људи коjи када оду на студиjе, риjетко се врате у родни град, а ту су и они радно способни коjи одлазе у иностранство и земље региона „трбухом за крухом”. Он каже да Општина предузима сет активности да задржи младе људе.

image

Петар Смоловић

- РТЦГ

„Ми смо отворили шест бизнис зона први у Црноj Гори и због тога завриjедили ПФЦ међународни сертификат. Поред тога уклонили смо низ административних и бизнис бариjера коjе су постоjале. На примjер Вjенчанjа радним данима су бесплатна, за свако новорођенче покланjамо 150 еура, четири прва разреда основне школе имаjу бесплатне уџбенике, Општина стипендира и 130 наjбољих студената”, казао jе Смоловић.

Нагласио jе да и убласти пољопривреде и руралног развоjа имаjу читав сет мjера за младе људе коjи желе да остану у Биjелом Пољу, као и за младе предузетнике.

Он jе нагласио да jе помоћ државе кључна.

„Претходна Влада jе са Општином предузела низ капиталних проjеката. Приjе свега мислим на Ђаловића пећину и ски центар Бjеласица, односно Цмиљачу. Они су у великом замаху, завршени су 70 одсто и биће генератор развоjа Биjелог Поља. Очекуjем и од садашнjе Владе да што приjе настави са овим проjектима. Без завршетка, мислим да нема ни опстанка становништва у нашем граду”, казао jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:34