Владимир Лучић / -MTEL
05/04/2021 u 12:39 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извршни директор М:тела: Пандемија није промијенила стратегију развоја компаније

Никада приjе електронске комуникациjе ниjесу имали овакав значаj за здравље и животе људи и друштво у цjелини као протеклих годину дана пандемиjе, казао је Лучић
Компанија М:тел је у прошлој години пословала са 8,5 милиона еура профита, што је незнатно бољи резултат у односу на 2019. годину, казао је у интервјуу за „Дан” извршни директор те компаније Владимир Лучић. Пандемија, како је појаснио, није промијенила стратегију развоја компаније, али је убрзала дигитални развој. Пандемија је, такође, утицала на дуплирање потрошње мобилног интернета и раст онлајн плаћања.
•Како jе пословао М:тел у 2020. години?
Компаниjа М:тел jе остварила резултат незнатно већи од прошлогодишњег. М:тел jе на краjу 2020. остварио профит нешто више од 8,5 милиона еура, колико jе износио и на краjу 2019. године. Упркос мањем приходу, коjи jе био очекиван jер jе броj туриста био мали због пандемиjе, успjели смо да пословање одржимо на нивоу из 2019. године. Оно што нас додатно охрабруjе jе раст броjа корисника како у постпеjду у мобилноj, тако и у мултимедиjи и фиксном интернету. У двиjе категориjе и то у мобилноj телефониjи и кабловскоj ТВ смо броj jедан опаретор у Црноj Гори и сматрам да jе то велики успjех наше компаниjе jер смо на ово тржиште ушли као трећи оператор.
• Како jе пандемиjа утицала на тржиште телекомуникациjа?
Пандемиjа изазвана вирусом корона утицала jе на све аспекте економске активности. Уjедно jе показала колики jе значаj технологиjа и неопходност развиjеног телекомуникационог система у сваком друштву. Видјели смо, такође, да без интернета не би било могуће одвиjање пословне дјелатности од куће, организовање учења од куће, онлајн трговине, онлајн банкарства и разних других сегмената, коjи се ослањаjу на добру телекомуникациону инфраструктуру и брзи интернет. Дакле, са jедне стране имали смо повећани захтjев за интернет услугама, али са друге стране недостатак праве сезоне jе смањио приход од страних гостиjу.
Без битнијих разлика на тржишту Србије и Црне Горе
•Од недавно сте генерални директор Телекома Србиjе. Можете ли нам упоредити телекомуникационо тржиште Србиjе и Црне Горе?
Нема битниjе разлике у понашању корисника, али jе Телеком Србиjа био са много изазова до приjе двиjе године jер jе тржишно учешће у фиксном интернету и мултимедиjи било недовољно и у паду. У последње двиjе године успjели смо да консолидуjемо таj сегмент. Сад jе дефинитивно, по мени, jасно да ће наша група бити лидер у класичним телекомуникационим услугама у Србиjи, Босни и Хецеговини и Црноj Гори. Такође ћемо пробати да се наметнемо и као лидери у развоjу дигиталних сервиса и телевизиjских садржаjа. Препознати смо већ сад по продукциjи одличних сериjа. Могу са задовољством да наjавим ускоро премиjере двиjе сериjе коjе су снимане у Црноj Гори а то су – Беса 2 и Дуг Мору 2.

•Колики jе удио М:тела међу постпеjд, а колики међу припеjд корисницима на тржишту телекомуникациjе?
Према подацима Агенциjе за електронске комуникациjе и поштанску дјелатност, од укупног броjа 1.071.151 корисника мобилне телефониjе у Црноj Гори, наjвише корисника имао jе мобилни оператор М:тел 372.459, процентуално 34,77 одсто. Од укупног броjа постпејд корисника у Црноj Гори М:тел има 33,6 одсто, а од укупног броjа припејд корисника 36,45 одсто тржишног учешћа. Велика jе част бити броj jедан оператор по броjу корисника у конкуренциjи Телекома Црне Горе и Теленора. Посебно треба узети у обзир да смо на тржиште ушли као трећи оператор 2007. године када jе тржиште већ било засићено тј. било jе преко 100 посто моблиних прикључака у поређењу са броjем становника.
•Колико корисника има М:телова кабловска телевизиjа и да ли сте задовољни стањем након скоро шест година откако сте ушли на то тржиште?
Тржиште кабловске телевизиjе jе развиjено у Црноj Гори, а М:тел већ шест година биљежи континуирани раст и у овом диjелу. На тржишту телевизиjе смо лидер са укупно 36.27 одсто, а биљежимо висок проценат тржишног учешћа у фиксноj телефониjи од 37.16 одсто као и Интернета 42.30 одсто. У овом диjелу смо посебно задовољни с обзиром на то да смо тек 2015. ушли активно у сегмент фиксне телефониjе. Оно што jе битно и за Црну Гору, изградили смо одличну оптичку инфраструктуру и покрили преко 80 одсто фактички наjсавремениjим интернетом.
•Да ли сте због пандемиjе морали да миjењате стратегиjе развоjа компаниjе?
Генерално нијесмо миjењали стратегиjу. Рационализовали смо одређене трошкове како би фирму држали на истом нивоу као 2019. У сваком случаjу, већ неколико година смо препознати као фирма коjа улаже и подстиче дигитални развоj. Пандемиjа jе убрзала таj сегмент развоjа, али jе он и без тога био у нашем фокусу.
•Да ли се потрошња интернета увећала у вриjеме пандемиjе?
Никада приjе електронске комуникациjе ниjесу имали овакав значаj за здравље и животе људи и друштво у цjелини као протеклих годину дана пандемиjе. Поређења ради, интернет потрошња у диjелу фиксног интернета jе много већа него претходне године, а оно што jе карактеристично раниjе jе наjвише било оптерећење у вечерњим сатима, а сада jе тако током циjелог дана. А што се тиче мобилног интернета, дупло jе већа потрошња 2020. године, у односу на 2019. годину. Корисници дупло више на друштвене мреже постављаjу видео-материjале, тако да биљежимо велики раст у апстриму. Такође jе изузетно порасло коришћење онлајн плаћања свих врста, као и коришћење онлајн платформи за учење, састанке и друге догађаjе.
Д.М.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:07