Tврђава Бесац / -Tврђава Бесац
13/04/2021 u 12:07 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уложили 900 хиљада еура у тврђаву Бесац, па је дали за 30.000

Локациjа коjа jе из средстава Свјетске банке и Европске униjе реновирана за добробит локалне заjеднице, за промоциjу културе и специфичности овог краjа, прешла је на 30 година у руке неком бизнисмену коjи ће ту да направи хотел
Влада премијера Душка Марковића у септембру прошле године дала је у концесију тврђаву Бесац у Вирпазару на период од 30 година за 30.000 еура приватном конзорцијуму, иако је претходно у ревитализацију тог културног добра уложено око 900.000 еура. Новац за ревитализацију тврђаве обезбијеђен је из буџета Министарства културе, али и преко пројеката које је финансирала Европска унија и Свјетска банка. Једини понуђач за валоризациjу непокретног културног добра тврђаве Бесац био је конзорцијум Истра Бесац, коjи чине фирме Истра гроуп из Бара и Кастел из Подгорица.
Грађански активист Патриција Побрић казала је да је локациjа коjа jе реновирана за добробит локалне заjеднице за промоциjу културе и специфицности овог краjа из средстава Свјетске банке и Европске униjе, прешла на 30 година у руке неком бизнисмену коjи ће ту да направи хотел.
– Знаjу ли донатори да су ревитализовали обjекат за ову намjену? Ако не знају, ми ћемо их о томе свакако обавијестити – рекла је Побрићева. Додала је да је 2008. године Влада Црне Горе покренула Љубљански процес и ставила тврђаву на Листу приоритетних интервенциjа.
– Године 2010. израђен је бизнис план за реконструкциjу и ревитализациjу локациjе, а затим jе 2011. године Свјетска банка обезбиједила средства и финанцирала израду главног проjекта. Кренула је и израда менаџмент плана за тврђаву Бесац кроз проjекат „Израда менаџмент планова са одговараjућом едукациjом” финансиран кроз уговор са ЕУ–РЦЦ. Услиједила је реконструкциjа у двиjе фазе, кроз два ИПА проjекта, прва фаза сама тврђава, а друга струjа и расвјета, односно уложено је нешто око 845.000 еура (са 70.000 еура бесповратног новца Свјетске банке). Све у свему, велика инвестициjа и за уобичаjене активности за нашу Владу за сваку похвалу – рекла је Побрићева. Из националног буџета Министарство културе опредиjелило је 57.885 еура.
– Ревитализована тврђава Бесац дата jе Културном центру Бар на управљање. Затим креће 2020. година, расписуjе се позив и како то уобичаjено бива само се jедна фирма приjави и њоj се изда Одлука о додjели концесиjе за валоризациjу непокретног културног добра тврђава Бесац за „обjекат музеjског карактера са угоститељским садржаjима минималне категоризациjе четири звездице (4*), коjи ће се налазити у оквиру бедема саме тврђаве, док се у диjелу заштићене околине планира градња привремених обjекта – глампинг капацитета за смjештаj минималне категоризациjе 4*. Концесиjа jе за 1.000 еура годишње на 30 година – казала је Побрићева. Додала је да од нове Владе, премијера Здравка Кривокапића, захтијева да се сви концесиони уговори ове врсте преиспитаjу.
– Концесионе уговоре треба преиспитати и то хитно, приjе него што почну интервенциjе коjе неће имати у виду било какву заштиту културног добра, и то укључуjе и Мамулу где се конзерваторски услови, заштита животне средине или било што друго не поштуjе. Вриjеме jе да станемо сваким своjим бићем у заштиту нашег културног наслеђа, и ставимо огроман притисак на ове нове како не би наставили стару праксу – закључила је Побрићева.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:30