/ Хотел "Сидро"
04/05/2021 u 06:35 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Хотел „Сидро” ослобођен плаћања 111.000 еура пореза

Управни суд је поништио рјешење главног администратора Општине Бар и обавезао је туженог да тужиоцу надокнади трошкове спора у износу од 484 еура, у року од 15 дана од дана приjема пресуде

Управни суд Црне Горе усвојио је тужбу хотела „Сидро” против главног администратора Општине Бар и укинуо рјешење којим је тај хотел био дужан да плати 111.386 еура на име утврђеног пореза на непокретност за 2018. годину, што се може видјети у пресуди суда, у коју је дневни лист „Дан” имао увид. Ради се о рјешењу главног администратора Општине Бар које је донијето још 25. октобра 2018. године.
– Тужилац тужбом и преко пуномоћника на расправи оспорава законитост рjешења туженог органа. У битном наводи да категориjа предметног обjекта ниjе три звјездице, већ jе категориjа „хотел са три плус звjездице”, па исти ниjе могао бити опорезован на начин како jе то урадио првостепени орган. Такође, у припремном поднеску за расправу од 9. јуна 2020. године истиче да су одлуком Уставног суда укинуте одредбе Закона о порезу на непокретност коjима jе утврђено увећање стопе пореза за предметни обjекат, па jе, код наведеног, примjеном пореске стопе од два одсто код утврђивања пореске обавезе, за коjу не постоjи законски основ, повриjеђен закон на његову штету. Предлаже да суд усвоjи тужбу и поништи оспорено рjешење. Тражио jе трошкове спора на име састава тужбе и приступа расправи, по АТ са увећањем на име трошкова ПДВ-а – пише у образложењу одлуке суда. Додаје да је тужени орган у одговору на тужбу предложио да се тужба одбиjе као неоснована.

За годину остварили минус од 240 хиљада еура

У финансијским извјештајима хотела „Сидро” може се видјети да је та компанија током прошле године пословала са минусом од око 240 хиљада еура. Ради се о компанији која је и 2019. и прошле године имала 33 запослена. Укупна актива компаније евидентирана је крајем прошле године на износ од 1.119.065 еура. Од тог износа 1.031.220 односи се на земљиште и објекте.


Ипак, Управни суд, односно вијеће тог суда, оцијенило је 10. јуна прошле године да је тужба основана. Поништено је рјешење главног администратора Општине Бар и обавезан је тужени да тужиоцу надокнади трошкове спора у износу од 484 еура, у року од 15 дана од дана приjема пресуде. Хотел „Сидро” је раније био у власништву Луке Бар, након чега је приватизован. Уговор о продаjи хотела „Сидро” приjе око 18 мjесеци потписали су Ђорђе Горановић (Месна индустрија „Горановић”) и извршни директор Луке Бар Владан Вучелић.
– Одлука о продаjи удjела у хотелу „Сидро” донесена jе из разлога што jе ово друштво годинама остваривало негативан пословни резултат, коjи jе, на консолидованом нивоу, знатно умањивао укупан позитиван резултат пословања цjеловитог лучког система – казали су тада из Луке Бар и додали да ће финансиjска средства обезбиjеђена продаjом бити искоришћена за техничко опремање лучких терминала. Према условима тендера, инвеститор има обавезу да задржи 35 запослених у хотелу и поштуjе колективни уговор Луке Бар коjи се односи на зависна друштва. Хотел „Сидро” категорисан jе са три плус звjездице, располаже са 88 соба и два апартмана, а укупан капацитет jе 181 лежаj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:33