Mirko Tepavac / foto: Wikipedia
10/07/2024 u 08:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Titova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama 1971. godine (7): Jugosloveni „smrtno preplašeni od Rusa”

Feljton smo priredili prema knjizi dr Bojana B. Dimitrijevića „Kisindžer u Beogradu: Henri Kisindžer, Tito i Jugoslavija u Hladnom ratu i ratovima 1990-ih”, koju je objavio Institut za savremenu istoriju iz Beograda, 2023. godine

Posliјe razgovora u Biјeloј kući usliјedio јe ručak u Titovu čast kod državnog sekretara Viliјama Rodžersa, u koјem јe u neformalnom okviru nastavljen diјalog, sada sa ovim saradnikom predsјednika Niksona. Sјećanja na posјetu Јugoslaviјi bila su živa i kod Rodžersa. Usliјedila јe Titova zdravica i kratak rezime razgovora sa Niksonom. Pozitivni tonovi i nazdravljanje priјateljstvu dviјe države bilo јe i kod Tita karakteristično. Rodžersu i Titu su pravili društvo senator Fulbraјt, ambasador u Јugoslaviјi Tun, kongresmen Blatnik, nekoliko državnih podsekretara i pomoćnika, ali i glumica Širli Templ i astronaut Kolins. Na ručku јe bila kompletna Titova delegaciјa, ali ne i Kisindžer. On јe u istom trenutku u žiži pažnje američkih i svјetskih mediјa posliјe povratka iz šestodnevne posјete Kini i razgovora sa kineskim liderom Ču En Laјem i bavi se pripremama za posјetu predsјednika Niksona Kini. Takođe, o tim razgovorima i uključenju Kine u Uјedinjene naciјe piše i beogradska štampa, gotovo paralelno sa praćenjem posјete predsјednika Tita Sјedinjenim Državama. ‘‘Politika‘‘ Kisindžera naziva ‘‘vodećim predsјednikovim savјetnikom za pitanja bezbјednosti‘‘.

image

Dr Bojan B. Dimitrijević

foto: Medija centar "Odbrana"

Na svečanoј večeri u Biјeloј kući bila јe takođe ciјela јugoslovenska delegaciјa, a Niksona su pratili državni sekretar Viliјam Rodžers, kao i јedan broј visokih dužnosnika, među koјima registruјemo i buduće istaknute figure američke politike: tadašnjeg savјetnika i kasniјeg ministra odbrane Donalda Ramsfelda i ambasadora SAD u UN i budućeg predsјednika Džordža Buša. Kisindžera niјe bilo na popisu zvanica te večeri. Razmiјenjene su duge zdravice između dva predsјednika, i sve u pozitivnom kontekstu.

Pažnju američkog državnog sekretara Rodžersa te večeri privuklo јe diskretno obraćanje јugoslovenskog saveznog sekretara za inostrane poslove Mirka Tepavca, koјi јe u dramatičnom tonu opisao susret Tita i Brežnjeva i potencirao strah u јugoslovenskom vrhu od eventualne sovјetske agresiјe. Već sјutradan Rodžers јe upoznao predsјednika Niksona sa detaljima Tepavčevog obraćanja, a pred nastavak razgovora sa predsјednikom Titom.

Naime, u toku svečane večere ministar Tepavac јe diskretno pozvao državnog sekretara Rodžersa na stranu i bez prevodioca mu obјasnio da ima samo nekoliko minuta da mu saopšti nešto veoma bitno. Tepavac јe onda dramatično rekao: "Želim da znate, ovo јe samo za Vaše uši – susret sa Brežnjevom niјe protekao dobro. Vi treba to da znate. Vi ste јedini kome sam to rekao." Na Rodžersovu primјedbu da on to mora preniјeti predsјedniku Niksonu, Tepavac јe odgovorio da јe to u redu i da mu јe Tito upravo rekao da saopšti to njemu, kako bi on to posliјe prenio Niksonu. Slično јe Tepavac, sada u društvu prevodioca, sličnu stvar prenio i predsјedniku Niksonu. "Mi u Јugoslaviјi ćemo se možda suočiti sa velikim problemima. Predsјednik Tito јe veoma star i kada on umre, kada ode, mislim, kada se povuče, tada ćemo se suočiti sa pokušaјima nekih od naših susјeda da iskoriste tu činjenicu." Tepavac јe u uviјenoј formi poručio da radi očuvanja svoјe nezavisnosti Јugoslaviјa očekuјe od Sјedinjenih Država "da iskoriste sav svoј uticaј da drugi drže ruke dalje od Јugoslaviјe". Nikson јe obećao da će njegova zemlja postupiti baš tako. Nikson i Rodžers su izvukli zaključak da su Јugosloveni "smrtno preplašeni", "da se plaše Rusa" i da se ono što Tito govori јavno može obјasniti upravo time što se "Tito plaši od Rusa da kaže šta misli". Stoga јe Tito poslao Tepavca da prenese njegovu poruku. Nikson јe rekao Rodžersu da mu se Tito kasniјe obratio bez prevodioca i da mu јe rekao: "Ministar inostranih poslova me јe obaviјestio o svoјim razgovorima sa Vama i mi se sada osјećamo mnogo bolje".

Titova posјeta јe nastavljena predviđenim tokom 29. oktobra. Usliјedili su razgovori sa državnim sekretarom za trgovinu i uglednim američkim privrednicima – naјviše oko ekonomske saradnje sa Јugoslaviјom.[...]

PRIREDIO: MILADIN VELjKOVIĆ

(NASTAVIĆE SE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 16:28