Agencija za nacionalnu bezbjednost / - DAN
14/10/2022 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokatica demantuje ministra: Lazović je zadužio pištolj stupanjem u ANB, a ne četiri dana prije hapšenja

Pozivajući se na profesionalizam i odgovorno djelovanje, ministar pronosi neistine na štetu pritvorenog lica čija se prava u kontinuitetu na najgrublji način krše, u isključivoj namjeri politizivanja slučaja i nedopustivog uticaja na krivični postupak koji je u toku

Advokatica Maja Zeković, koja zastupa službenika ANB-a Petra Lazovića, uhapšenog 18. jula po nalogu SDT-a, zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, reagovalaje na navode ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića iznijetih sinoć u televizijskoj emisiji. Njeno reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti dana 13.10.2022.godine, ministar unutrašnjih poslova je govoreći o najnovijim dešavanjima i kadrovskoj politici u Agenciji za nacionalnu bezbjednost u kojoj je zaposlen moj branjenik naveo neistinite podatke, između ostalog: " Agencija mora da postupa profesionalno u odnosu na sve ljude. Da nam se ne desi da neko ko je četiri dana prije hapšenja Petra Lazovića dao dozvolu za nošenje oružja Petru Lazoviću odlučuje da nekim ministrima, direktorima, funkcionerima, ne omogući dozvolu pristupa tajnim podacima...Želim da se u budućem periodu profesionalizuje Agencija...".

Istine radi, u namjeri objektivnog prikazivanja činjenica, dužnost mi je da kao branilac okrivljenog Petra Lazovića, iskažem profesionalnu zabrinutost zbog krajnje negativnog konteksta u koji je po ko zna koji put moj branjenik stavljen bez osnova i to od strane najviših predstavnika izvršne vlasti. Očigledna je dakle negativna konotacija citrane izjave koju su prenijeli i štampani mediji, pa stoga pojašnjavam da je Petar Lazović danom stupanja na dužnost u ANB 2014. godine, u skladu sa važećim procedurama Agencije, zadužio službeno oružje i posebnu dozvolu za nošenje oružja kao i svi ostali zaposleni u Sektoru za suprotstavljanje organizovanom kriminalu kojem je pripadao.

Sve vrijeme radnog angažmana u Agenciji je imao dozvolu za nošenje oružja. Takođe, 2022.godine, nakon nabavke novog oružja u ANB, napravio je zamjenu oružja, kao i stotinak njegovih kolega iz Agencije. Ne radi se dakle o bilo kakvom ekskluzivnom pravu ili privilegiji za Petra Lazovića, a ni o zloupotrebi prava u njegovu korist, već o redovnoj proceduri koju su prošle i brojne njegove kolege.

Napominjem takođe da se Petar Lazović sam odazvao pozivu nadležnih organa u svojstvu građanina i stavio na raspolaganje radi sprovođenja potrebnih procesnih radnji, pa tako nije istinit ni navod ministra “četiri dana prije hapšenja” Ovo su nesporne činjenice, lako provjerljive svim nadležnim organima u Crnoj Gori. Kao neizostavno se nameće pitanje, zbog čega ministar unutrašnjih poslova ima potrebu da uopšte pominje okrivljenog Petra Lazovića, lice koje se gotovo tri mjeseca nalazi u pritvoru, i da pronošenjem neistina i zloupotrebom medijskog prostora, pokušava redovne procedure u Agenciji, saopštavati u negativnom kontekstu, plasirajuci ih kao zloupotrebe.

Pozivajući se na profesionalizam i odgovorno djelovanje, ministar pronosi neistine na štetu pritvorenog lica čija se prava u kontinuitetu na najgrublji način krše, u isključivoj namjeri politizivanja slučaja i nedopustivog uticaja na krivični postupak koji je u toku. Ovakvo postupanje teško da se može svrstati u profesionalan i odgovoran doprinos ostvarenju najviših vrijednosti vladavine prava, za koje se ministar deklarativno zalaže. Naprotiv, riječ je o grubim neistinama izrečenim na račun pritvorenog lica, čime je takva povreda, uveliko ozbiljnija."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:10