Privođenje Petra Lazovića / - IVAN PETROVIć IPE
07/03/2023 u 13:08 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Advokatica Zeković: Da je SDT postupao po zakonu Lazović ne bi bio u pritvoru

Dakle, minimum svakog iole civilizovanog društva vladavine prava, jeste da sudovi i tužilaštva ne gledaju ni lijevo ni desno, već isključivo pravo u spise predmeta i zakon, zaključuje advokatica

Advokatica Maja Zeković u izjavi za medije, povodom današnjeg razmatranja jemstva koje je ponuđeno za službenika ANB-a Petra Lazovića, kazala je da da  je SDT postupao po zakonu Lazović ne bi bio u pritvoru

Advokatica Zeković: Dovoljno ponosa i motiva ima Petar Lazović da se u ovom postupku utvrdi istina

Ona je navela da je sa stanovišta odbrane Petra Lazovića, jedina realna i zakonita odluka Krivičnog Vijeća  Višeg suda u Podgorici, jeste usvajanje ponuđenog jemstva i konačno omogućavanje Lazoviću da se brani sa slobode.

Sud ponovo odlučuje: Jemstvo za Lazovića povećano za jedan milion

- Što bi samo značilo da se konačno stavi tačka na dalje sveprisutno gaženje Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, na štetu ovog okrivljenog. Naime, razloga za to je više nego dovoljno, a isti se ogledaju u nedvosmislenim činjenicama da po pitanju okrivljenog Petra Lazovića ni prilikom određivanja pritvora  nije postojala niti jedna opravdana okolnost koja bi upućivala na bjekstvo, čak što više ni namjeru za bjekstovo- navodi Zeković.

Dodaje da "naprotiv, građanin Petar Lazović se na prvi poziv nadležnih organa sam javio, i u prostorije policije sam predao svoju putnu ispravu i sve lične stvari, o čemu je sastavljena i službena zabilješka.

Ustavni sud prihvatio dvije žalbe Petra Lazovića, odnose se na jemstvo i pritvor

-Kod ovakvog stanja stvari, da je SDT postupao savjesno i kako zakon nalaze, svakako ne bi ni podnio predlog za određivanje pritvora po pritvorskom osnovu opasnost od bjekstva, iz prostog razloga sto takav pritvorski osnov kad je u pitanju Petar Lazović ne stoji. Međutim, nažalost svjedocimo potpunom odsustvu zakonitog, principijelnog i prije svega profesionalnog određivanja nadležnih organa u odnosu na veoma vazne funkcije koje su im povjerene, pri tom ne mislim samo na SDT već i na instacione redovne sudove- poručuje Zeković.

(VIDEO) Petar Lazović: Osjećam se osuđeno bez dokaza, radio sam časno i rizikovao svoj život

Prema riječima advokatice, "tako smo  bili u prilici, da vidimo da se u pojedinim uveliko značajnijim predmetima, gdje sve relevantne okolnosti, ukazuju do kraja realizovanu namjeru bjekstva, budući da je lice koje se procesuira lišeno slobode na aerodromu sa kartom u jednom pravcu, pri čemu SDT u takvom jednom predmetu “previdja ili zaboravlja” da stavi predlog za određivanje pritvora po pritvorsom osnovu opasnost od bjekstva".

Advokatica demantuje ministra: Lazović je zadužio pištolj stupanjem u ANB, a ne četiri dana prije hapšenja

-Dakle, kod jedne ovakve postavke “previđanja imperativnih zakonskih načela” jasno je da smo svjedoci nepoštovanja zakona, i to ne od strane okrivkjenih, već prije svega nažalost od strane onih koji su izabrane da se “bore” za poštovanje zakona. Imajuci u vidu ove, prije svega materijalne cinjenice, posebno dovodeci ih u vezu sa kredibilitetom ponudjenog jemstva, a u odsustvu bilo koje okolnosti koja opravdava opasnost od bjekstva, svakako je jedino i objektivno očekivanje odbrane, da ce se Viši sud konačno isključivo baviti činjenicama i dokazima iz spisa predmeta, i poštovanjem zakona, a ne izokretanjem činjenica, i kršenjem osnovnih prava koje zakon garantuje svima, a to je prije svega i posle svega, “jednakost građana pred zakonom- zaključuje Zeković.

Naglašava da se od Višeg suda u Podgorici očekuje samo da se drži spisa predmeta i dokaza u istom.

-Dakle minimum svakog iole civilizovanog društva vladavine prava, jeste da sudovi i tužilaštva ne gledaju ni lijevo ni desno, već isključivo pravo u spise predmeta i zakon- poručuje advokatica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:32