/ Акција Левант - фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ
16/05/2021 u 20:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акциjа "Левант" - Адвокат: Мјере тајног надзора незаконит доказ

Oкривљеном Биговић Миловану, Биговић Радомиру, Биговић Драгану, Биговић Ивану, Биговић Милану и Шуковић Виториу стављено је на терет извршење кривичног дјела криминално удруживање

Адвокат Срђан Љешковић, коjи заступа осумњичене у акциjи " Левант" тражи издвајање jедног дjела доказа за коjе сматра да су противзаконити.Ради се о доказима прибављеним мјерама тајног надзора, за које адвокат тврди да су незаконити јер је прошао рок ка покретање поступка од првог дана доношења мјера тајног надзора.

-Оптужницом Вишег државног тужилаштва у Подгорици од 09.02.2021 год, окривљеном Биговић Миловану, Биговић Радомиру, Биговић Драгану, Биговић Ивану, Биговић Милану и Шуковић Виториу стављено је на терет извршење кривичног дјела криминално удруживање, у стицају са кривичним дјелом из члана 300 став 1 КЗЦГ, а Биговић Жељку и Богдановић Небојши извршење кривичног дјела  из члана 300 став 1 КЗЦГ, а која оптужница се базира у цјелости на мјерама тајног надзора са почетком од дана 15.06 2018 год и трајала је до 07.12.2019 год. Чланом 159 став 5 ЗКП-а, одређено је да мјере тајног надзора могу трајати највише 18 мјесеци од дана, прве донесене мјере, након чијег истека у колико тужилац не покрене поступак, доказ прибављен прикривеним мјерама не може се користити у ту сврху. Како поступак није покренут у законом прописаном року то се следеће мјере не могу  користити као доказ и предлажем да исте као правно неваљане доказе треба издвојити из списа предмета-наводи адвокат Срђан Љешковић у документу у коjи jе портал " Дан" имао увид.

"Мјере тајног надзора могу трајати највише 18 мјесеци од дана након чијег истека у колико тужилац не покрене поступак, доказ прибављен њима не може се користити у ту сврху

-Устаљена пракса тужилаштва и црногорског правосуђа је да притворена лица држе у притвору шест мјесеци и дуже, и да би на тај начин ,, сломили,, неког од притворених а који би  тражио сам или преко пуномоћника да буде сведок сарадник или да жели признати кривицу и на тај начин себе ,,вадио,, а  оптужити све друге у предмету. На жалост таква пракса у нашем правосуђу је задњих седам година саставни дио живота људи који се налазе иза зидина затвора у Спужу-казао jе између осталог адвокат Љешковић у изjави.

Нема доказа за притвор

-У конкретном случају, нијесу понуђени докази који би били довољни за одређивање најстроже мјере притвора нити за подизање оптужнице. Напомињемо да је притвор према Закону о кривичном поступку ЦГ најстрожија мјера осигурања присуства осумњичених суђењу, те да се она одређује изузетно, у случајевима строго прописаним законом, за што мора постојати значајна количина инкриминирајућих доказа. У овом случају их нема-казао је адвокат.

Додаjе да разлог зашто ово говори, је тај да се његовим брањеницам већ седми мјесец продужава притвор на основу оптужнице у којој нема ни један валидан доказ. 

Оптужница заснована на мјерама

-Читава оптужница се базира у цјелости на Мјерама тајног надзора са почетком од дана 15.06.2018 год. која је трајала је до 07.12.2019 год.  а тек након скоро годину од истека мјера  покренут је поступак, тј донесена је наредба о спровођењу истраге дана 20.11.2020. године. Чланом 159 став 5 ЗКП-а одређено је да Мјере тајног надзора могу трајати највише 18 мјесеци од дана, прве донесене мјере, након чијег истека у колико тужилац не покрене поступак, доказ прибављен прикривеним  мјерама не може се користити у ту сврху-навео jе Љешковић

image
Срђан Љешковић

Истиче да како поступак није покренут у законом прописаном року то се Мјере тајног надзора  не могу користити као доказ и исте се морају  као правно неваљани докази издвојити из списа предмета. Ради се о мјерама тајног надзора кодног имена  ,,Левант,,  Наглашава да не желе да нико ово обраћање сматра као критички однос према било којој грани власти. Само "желe указати да се закон у овој држави примјењује селективно и да је вријеме да се закон примјењује у пуном капацитету а не селективно како то одговара дневно политичким приликама". 

-Живот као неповредиво добро је императив савременог друштва и његова заштита са собом носи бројне изазове. Као бранилац  изражавам бојазан да државни органи, под окриљем заштите људских живота, систематски девалвирају целокупни уставно-правни поредак, заснован на заштити основних људских права,  чије потенцијалне дугорочне последице као друштво можемо да осјећамо.Такво друштво, постаје правно урушено и економски исцрпљено, и тешко да се може изборити са тиранијом гротеске која у општем расулу види своју прилику-закључуjе Љешковић.

Подсjећамо, херцегновска полициjа jе у новембру прошле године u акциjи „Левант“ ухапсила je Милована Биговића, Радомира Биговића, Драгана Биговића, Ивана Биговића, Милана Биговића, Виториа Шуковића и Небоjшу Богдановића, а кривичном приjавом обухваћени су и Жељко Биговић и Никола Ивовић. 

-У сарадњи и координациjи са Вишим државним тужилаштвом у Подгорици, спроводили су вишемjесечне активности усмjерене на спречаванjе вршенjа кривичних дjела из обасти злоупотребе опоjних дрога, првенствено тзв. уличне продаjе наркотика.-саопштено je раниjе из полициjе.

Же.Б.-Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:14