/ Дан
22/12/2021 u 13:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акциjа „Петарда“: Забрана продаjе и употребе пиротехничких средстава

Пиротехнички производи разреда II (фонтане, римске свиjеће, ракете, вулкани) могу се наћи у продаjи у временском периоду коjи jе назначен у Закону о експлозивним материjама, наводи се у саопштењу

У циљу спречавања недозвољене трговине и злоупотребе пиротехничких средстава, нарочито у вриjеме прославе новогодишњих и божићних празника, службеници Управе полициjе реализуjу превентивне и репресивне активности у оквиру акциjе „Петарда“, коjа се спроводи на териториjи циjеле државе до 15. jануара 2022. године, наводи се у саопштењу.

- Акциjа се реализуjе заjедничким планираним активностима Управе полициjе са надлежним инспекциjским службама, комуналном полициjом и царином, са посебним акцентом на контролу тржних центара, пиjаца, и других обjеката и простора, на коjима се може вршити дистрибуциjа, или продаjа забрањених пиротехничких средстава.

Сходно члану 45ц став 4 Закона о експлозивним материjама, Министарство унутрашњих послова дониjело jе Наредбу о забрани продаjе и употребе пиротехничких средстава разреда II - петарди, обjављену у “Службеном листу Црне Горе” (бр. 108/2021 од 12.10.2021.године), током новогодишњих и божићних празника забрањена jе продаjа и употреба пиротехничких средстава другог разреда – петарди - наводи се у саопштењу УП.

Како су навели, остали пиротехнички производи разреда II (фонтане, римске свиjеће, ракете, вулкани) могу се наћи, у продаjи у временском периоду коjи jе назначен у Закону о експлозивним материjама (члан 45ц – од 20. децембра до 15. jануара). 

- Ова средства могу се продавати у специjализованим продаjним обjектима, коjи мораjу испуњавати прописане техничке услове и стандарде и могу се продавати искључиво особама стариjим од 18 година - саопштили су из УП.

Управа полициjе апелуjе на све грађане, првенствено родитеље да не набављаjу и омогућаваjу дjеци коришћење пиротехничких средстава, како би избjегли нежељене посљедице коjе могу настати употребом петарди и других недозвољених пиротехничких средстава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:32