/ -FOTO: SHUTTERSTOCK
21/11/2021 u 09:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Американац поријеклом из ЦГ осуђен због тероризма, добио 16 година робије

Реџепагић приликом хапшења пријетио да ће одсјећи главу својој мајци

Елвис Реџепагић, амерички држављанин пореклом из Црне Горе, осуђен је у САД на 200 месеци затвора, односно на 16 година и осам месеци због тероризма, јавља Спутњик. 

Реџепагић је признао кривицу на суђењу, а оптужен је за покушаје да терористичким организацијама ИСИС и Ал Нусра фронт (обе забрањене у Русији), обезбиједи материјалну подршку и ресурсе, саопштило је америчко министарство правде.

-Овом казном, Реџепагић плаћа цену за своје погрешне везе са тероризмом и покушаје да се придружи ИСИС-у и Ал Нусра фронту у циљу вођења насилног џихада - рекао је државни тужилац Бреон Пис.

Он се захвалио, између осталог, и представништву ФБИ за Србију, као и Министарству правде Црне Горе за помоћ у овом случају.

Како се наводи у пресуди, Реџепагић је почетком 2015. године почео комуникацију са особом за коју је вјеровао да је командант батаљона у Сирији и члан ИСИС-а и Ал Нусра фронта, како би се придружио том батаљону у џихаду.

Кад није успио да уђе у Сирију из Турске у јулу 2015. године, а у августу 2016. године је то покушао из Јордана, али су га тамошње власти зауставиле.

У својим Фејсбук објавама из октобра 2015. године, Реџепагић је објаснио да је „џихад када се бориш за Бога“ и „умреш у част Алаха“, стоји у пресуди.

-Такође је навео да је путовао у Турску како би се придружио џихаду и Ал Нусри, те је предвиђао да ће „доћи вријеме када ће људи једино знати да кажу "Алаху Акбар" - наводи америчко министарство правде.

Како додају, претрагом његовог лаптопа нађени су бројни примерци ИСИС-ове пропаганде, а утврђено је и да је стално посјећивао сајт „Пут хилафета“ или „Пут до Калифата“, који регрутује борце са Балкана за ИСИС и друге терористичке организације у Сирији, тврди америчко министарство правде.

Како су раније објавили амерички медији, Реџепагић је поријеклом из Црне Горе, а у САД је живио на Лонг Ајленду у Њујорку.

Он је, према наводима „Њујорк поста“, приликом хапшења, пријетио да ће одсјећи главу својој мајци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:41