/ - фото: ВРХОВНИ СУД
26/10/2021 u 13:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анализа показала: Казнена политика црногорских судова блага

Бројне су критике на казнену политику црногорских судова да су казне прениско одмјерене и да су изрицане казне које нијесу биле у горњој граници, оцијенила је в.д. предсједника Врховног суда Весна Вучковић

Бројне су критике на казнену политику црногорских судова да су казне прениско одмјерене и да су изрицане казне које нијесу биле у горњој граници, оцијенила је в.д. предсједника Врховног суда Весна Вучковић приликом представљања Анализе казнене политике за најтежа кривична дјела.

Анализу, која даје приказ за најтежа кривична дјела за период 2017-2018. године, урадио је Врховни суд уз подршку AIRE центра из Лондона и Британске амбасаде Подгорица, а представљена је на округлом столу „Казнена политика у пракси црногорских судова“.

- Сврха Анализе је да послужи као независни механизам праћења напретка у реформи правосуђа, посматрано из угла грађана и стварних услова за приступ правди, а подаци који су прикупљени и приказани, послужиће за дефинисање предлога у предстојећим реформама у области правосуђа- казала је Вучковић.

Директорица програма за Западни Балкан AIRЕ центра Биљана Брајтвајт, нагласила је да се не може прецијенити значај казнене политике, а самим тим се не може прецијенити ни значај њеног истраживања.

image
- фото: ВРХОВНИ СУД

 - Због тога захваљујем и честитам тиму који је радио на Анализи. То нам свједочи о озбиљности овог пројекта и одлучности њених аутора да спознају срж поступања судова и њиховог резона у одмјеравању казни. Нијесу заобиђена ни кривична дјела високе корупције и организованог криминала која су и даље у фокусу Европске комисије и захтјева европских интеграција, што овом документу даје додатну вриједност- казала је Брајтвајт. 

Све наведено, како је оцијенила,  увјерава их да су одабрали праву тему и  подржали пројекат од изузетног значаја.

- Казнена политика увијек изазива реакције. И стручна и лаичка јавност прво коментаришу изречену кривичну санкцију која долази као огледало рада не само суда, већ и тужилаштва и полиције. Због тога вјерујем да смо овом Анализом дали свим овим институцијама, материјал и подстрек за даље унапрјеђење њиховог рада и истраживање- закључила је Брајтвајт

Из Британске амбасаде су поручили да владавина права представља важан приоритет Владе Уједињеног Краљевства и дио је њихових напора усмјерених на борбу против корупције и тешког и организованог криминала.

- Зато ми је драго што су Анализом казнене политике о којој данас разговарамо обухваћена кривична дјела високе корупције, организованог криминала и тешка кривична дјела. Превенција, сузбијање и кажњавање ових кривичних дјела представљају вашу обавезу према грађанима Црне Горе, али и изузетно важан дио вашег пута ка чланству у Европској унији- казао је замјеник британске амбасадорке у Црној Гори Стив Ерик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:37