/ - FOTO: EPA-EFE/COLOMBIAN PRESIDENCY
13/11/2021 u 10:36 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балканска мафија један од главних савезника најопаснијег дилера на свијету

Врло често се у медијима могло чути повезивање високопозиционираних чланова и црногорске мафије, вођа кавачког и шкаљарског клана, са наркобосовима Колумбије

Јавна је тајна да мафија са Балкана, која се бави шверцом наркотика, тај илегални бизнис "увози" углавном из Колумбије. Такође, врло често се у медијима могло чути повезивање високопозиционираних чланова и црногорске мафије, вођа кавачког и шкаљарског клана, са наркобосовима Колумбије. На неки начин, могло би се рећи, да је та земља " Златна кока", за нарко-групе.  Чак и велике заплијене кокаина на бродовима често су повезиване са црногорским клановима. Тај кокаин је углавном кретао из Колумбије.

То потврђује и недавна изјава шефа колумбијске полиције Хорхе Луис Варгас, који је  рекао је да је балканска мафија један од пет главних савезника нарко картела Clan del Golfo.

Он је рекао да је дрога транспортована из Колумбије и Централне Америке транспортним контејнерима до Холандије и Шпаније, а затим на Балкан.

Од Европе до Колумбије: Растурање кокаина водећа активност балканске мафије

– Ова криминална организација има пет главних савезника у трговини кокаином широм свijета. Савезници Мексика су Јelisco Nueva Generation и картели Sinaloa, у Европи калабријска и сицилијанска мафија и мреже за трговину дрогом на Балкану- рекао је Варгас у недавноj изjави коју је пренио slobodenpecat.mk.

Вођа клана del Golfo Дарио Усуга, познат као Отониел, ухапшен је 24. октобра на сjеверозападу Колумбије. Према наводима медиjа, он важи за оосбу коjу безбjедносне структуре упоређуjу са Паблом Ескобаром.

Отониел се сматра једним од најопаснијих дилера на свијету, а Клан del Golfo броји око 3.500 људи, према званичним подацима колумбијске полиције.

Пад Даира Антонија Усуге, алиас „Отонијел“, 23. октобра је дуго био предвиђен. Провео је године у бјекству, непрестано се крећући са малом групом блиских савезника и стражара по руралним дјеловима сјеверних департмана Антиокија и Кордоба. Његови тајни покрети су, међутим, значили да су Урабенос – које влада такође назива Заливским кланом (Clan del Golfo) и сами као Гаитанистичке самоодбрамбене снаге Колумбије – имали довољно времена без његовог физичког присуства.

Упркос дугогодишњим војним операцијама против групе, Урабенос настављају да контролишу огромна подручја производње кокаина и преносе тоне кокаина у иностранство. Група је такође укључена у кријумчарење људи, изнуду и илегално рударење.

Штавише, Урабенос задржавају јединствену структуру, која им је такође омогућила да се шире географски, упркос поновљеним хапшењима и смртима унутар групе. Стога, Отониелово хапшење не мора нужно да значи смрт групе, пише,InSight Crime.

Дарио Антонио Усуга био је најтраженији трговац дрогом у Колумбији. Његово хапшење је сматрано толико значајним да је понуђена награда од пет милиона долара. 

Колумбија извор "профита" црногорских кланова: Нове методе повећале производњу кокаина

Док је количина усјева "коке" у Колумбији опала већ трећу годину, производња кокаина у земљи наставља да достиже рекордне нивое, према новим подацима Уједињених нација.

Црногорска полиција и међународни истражни органи у псоледње вријеме биљежи у својим акцијама све веће заплијене товара кокаина за који се сумња да долази из Јужне Америке и да је "адресиран" на кавачки или шкаљарски клан. О томе говори и последња велика заплијена, која је међу већима.

Такве заплијене у протеклих пар мјесеци догодиле су се и у лукама широм Европе, у Хрватској, Албанији, Ротердаму, Француској...

Везе из Јужне Америке омогућиле балканским клановима да постану главни у растућој трговини кокаином

Балкански криминал се све више повећава у Јужној Америци. Посљедњих година, високопозиционирани чланови и вође нарко-кланова из Црне Горе, хрлили су у Јужну Америку да испоруче товаре за своје европске "купце", пише у истраживању insightcrime.

Посљедњих година изасланици криминалаца из Црне Горе, Босне, Србије и, прије свега, Албаније, "хрлили" су  у Јужну Америку да посредују у испоруци кокаина за своје организације са сједиштем у Еуропи, повезујући се директно с локалним произвођачима и трговцима како би прикупили најјефтиније могуће велепродајне цијене.

(ФОТО) Балканским лукама "плови" кокаин међу бананама: Нова запљена од 11 килограма

Такве везе су омогућиле балканским групама за трговину дрогом да постану један од главних корисника у растућој трговини кокаином на континенту, закључено је према заједничкој истрази InSight Crime и Глобалне иницијативе против транснационалног организираног криминала, објављеног у фебруару.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:57