Viši sud, Podgorica Viši sud u Podgorici / - DAN
26/04/2024 u 13:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brajović: Ispravna odluka u odnosu na Vretenčića, neodrživ dio osuđujuće presude za Pavićevića i Krković

Oslobađajuća presuda za Rafaila Vreteničića u predmetu Pošta jedina je ispravna odluka koju je Viši sud mogao donijeti, smatra branilac Vretenčića, advokat Antonije Brajović.

Mišljenja je i da je neodrživ dio presude kojom su bivši gradonačelnik Bara i vlasnik preduzeća Zavod za izgradnju Bara (ZIB) Žarko Pavićević i nekadašnja direktorica u toj kompaniji Danijela Krković osuđeni na kazne zatvora.

Žarko Pavićević osuđen na dvije godine zatvora

Brajović je naveo da je u pitanju klasičan obligacioni odnos koji je svoj epilog imao pred Privrednim sudom Crne Gore.

- Vođene krivičnog postupka pred Višim sudom je nezakonit uticaj drżave kao jedne ugovorne strane u poslu sa ZIB-om. Sud je u pogledu mog branjenika donio jedinu ispravnu odluku i oslobodio ga krivice uz obrazloženje da procjena nepokretnosti koja je poslužila kao osnov za zaključenje ugovora izmedju Zavoda za izgradnju Bar i Pošte Crne Gore ne predstavlja obavezu za ugovorne strane te da je Pošta imala mogućnost da tu procijenu provjeri. Nejasno je zašto isti argument sud nije uzeo u obzir i donio oslobađajuću presudu za ostale okrivljene - kazao je advokat Brajović.

Iz posla sa Zavodom za izgradnju Bar, Pošta Crne Gore izašla je sa 1.000.000 eura i poslovnim prostorom od 350m2 u grubim radovima dok je ZIB završio u stečaju, pojasnio je Brajović.

Istakao je da na sve ugovore koje zaključuje Pošta Crne Gore saglasnost daje Vlada Crne Gore pa je, navodi Brajović, nejasno kako su osuđeni mogli oštetiti drugu ugovornu stranu zaključenjem spornog Aneksa ugovora.

On smatra da je kontradiktoran stav da su Pavićević i Krković krivi jer  nijesu obavijestili Poštu Crne Gore o ugovoru koji su naknadno zaključili sa USEFOM jer, kako je kazao, tim ugovorom se tretira samo udio koji pripada ZIB-u a ne Pošti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:20