/ - HRA, logo
25/06/2024 u 12:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

HRA: Hrvatsko tužilaštvo da pokaže ozbiljnost u istraživanju stradanja nikšićko-šavničke grupe

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu (ŽDOS) će u saradnji sa policijom nastaviti da istražuje svirepo mučenje zatvorenika iz Crne Gore u splitskom logoru Lora, nakon pogledanog dokumentarnog filma i serije Televizije Nikšić „Zlo proljeće ‘92“ – informacije su do kojih su došle Akcija za ljudska prava (HRA) i Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću.

U saopštenju podsjećaju da su HRA i Documenta dostavile ŽDOS dokumentarni materijal Radio Televizije Nikšić, u novembru 2023. godine, ustupljen od strane Nikole Markovića, direktora  RTV Nikšić.

- Pored toga, dostavljena je i analiza postojećih podataka, uz navođenje potencijalnih svjedoka i novih žrtava da bi se nakon 17 godina napravio pomak u ovom predmetu. U tom smislu, održan je i sastanak sa predstavnicima ŽDOS, u martu 2024. godine, kada smo informisani da oni četiri mjeseca nisu mogli da pristupe dostavljenom materijalu “iz tehničkih razloga” - naveli su iz HRA.

Podsjećaju da ŽDOS od 2007. godine istražuje stradanja zarobljenih vojnih rezervista iz Crne Gore koji su na hercegovačkom ratištu zarobljeni 1992. i sprovedeni u vojno-istražni centar „Lora“ u Splitu.

- Radi se o četrnaest pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe, čija su prava štitila Ženevske konvencije i zakoni Republike Hrvatske. Bili su ratni zarobljenici, koji su, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, zasluživali zaštitu od mučenja i ubijanja: Radivoje Petković, Neđeljko Janković, Miljan Šušić, Ratko Simović, Duško Barović, Borivoje Zirojević, Dragoman Doknić, Radomir Vulić, Miloš Perunović, Ranko Vujović, Pavle Popović, Dragan Jakovljević, Luka Gazivoda i Luka Adžić. Međunarodni crveni krst je od njih četrnaestorice, u Lori evidentirao samo Luku Adžića, koji je u avgustu 1992. godine razmijenjen u veoma teškom psihofizičkom stanju. Godinu dana kasnije umro je u Nikšiću. Posmrtni ostaci dvanaestorice pronađeni su na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini kod Duvna, Mostara i Trebinja. Tijelo Miloša Perunovića još nije pronađeno - saopštili su iz HRA.

Dostavljeni dokumentarni film TV Nikšić sadrži i svjedočenje jednog od preživjelih zarobljenika iz Crne Gore, Veselina Bojovića.

- On govori o patnjama koje je lično preživio, ali i o teškom zlostavljanju pripadnika nikšićko-šavničke grupe. Smatramo da ŽDOS mora istražiti mučenje svih crnogorskih državljana, kao što je Bojović, koji su u tom logoru bili izloženi mučenju i, moguće, preživjeli. Još jednom pozivamo ŽDOS da djelotvorno istraži ovaj predmet, posebno imajući u vidu da je u prethodnim predmetima, za stradanje i mučenje civila i ratnih zatvorenika iz Srbije u Lori, po komandnoj odgovornosti već osuđen Tomislav Duić, zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora - zaključuju u HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 12:07