Специјално тужилаштво / Дан
16/03/2022 u 08:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Илир Љамовић склопио споразум са Специјалним тужилаштвом: „Чистио” пут за превоз 100 кг марихуане

Љамовић је признао да је његов задатак био да ангажује припаднике криминалне групе за пренос дроге, обезбјеђује простор за складиштење и обавјештава припаднике који врше превоз дроге о кретању полиције на путу којим се преноси недозвољена супстанца

Виши суд у Подгорици потврдио је споразум који је окривљени Илир Љамовић склопио са специјалним тужиоцем Сањом Јовићевић, на основу којег је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од двије године и осам мјесеци, а у обавези је и да у року од пола године уплати новчану казну у износу од 10.000 еура. Он је за кривично дјело стварање криминалне организације добио осам мјесеци, а за кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога двије године и два мјесеца.

Љамовић је признао да је од почетка јуна 2020. до краја децембра те године био члан криминалне организације коју је организовао Драган Гајић, са боравиштем у БиХ, а која је дјеловала на територији Црне Горе, Албаније, БиХ, Хрватске, Србије, Мађарске и Њемачке, и прокријумчарила око двије тоне марихуане. Недавно је и окривљени Самир Устабећир споразумно признао кривицу у овом предмету.

Превозили 69 килограма марихуане

Љамовић је признао и да је од 30.11. до 2.12.2020. године учествовао у неовлашћеном преношењу 69,09 килограма марихуане.

– Он је са А.К. ангажовао Е.Н. за превоз означене количине марихуане из Улциња до Подгорице, па су за потребе превоза марихуане окривљени И.Љ. и Е.Н. купили двије мобилне картице оператера "Теленор" за комуникацију током превоза, а Е.Н. је, након што је на његово име преузето возило марке "шкода" у рентакар агенцији у Подгорици, 2. децембра 2020. године превозио означену количину марихуане од Улциња према Подгорици – наводи се у споразуму.

И у овом случају, како је казао Љамовић, М.Р. је ишао возилом испред и обавјештавао о присуству полиције на путу. Полиција је у мјесту Дајбабе зауставила возило, у којем су пронашли око 70 килограма марихуане. Такође, и у овом издвојеном случају ВДТ у Подгорици подигло је оптужницу против Е.Н.

Љамовић је признао да је његов задатак био да ангажује припаднике групе за преношење дроге, обезбјеђује простор за складиштење дроге и обавјештава припаднике који врше превоз дроге о кретању полиције на путу којим се преноси недозвољена супстанца. Окривљени Љамовић навео је да је са још пет лица 2. новембра 2020. године, реализујући криминални план у Црној Гори, учествовао у извршењу кривичног дјела неовлашћено преношење 99,144 килограма марихуана ради даље продаје. У конкретном случају, Устабећир је, како је то и признао, возилом марке "ауди" преносио означену количину дроге, коју је претходно набавио у Албанији. Љамовићева улога у томе била је да са сада осуђеним М.Р. "чисти пут" – односно обавјештава Устабећира о присуству полиције на путевима.

– С.У. се кретао путем од Улциња према Подгорици, за које вријеме су И.Љ. и сада осуђени М.Р. возилом марке "опел", а окривљени Д.Д., С.Ђ. и сада осуђени Д.М. возилом "БMВ", крећући се испред возила "ауди" у колони "чистили пут" – обавјештавали С.У о присуству полицијских патрола на путу и обезбјеђивали пренос дроге – наводи се у споразуму о признању кривице.

Службеници барског Центра безбједности су на излазу из тунела "Созина" зауставили возило којим је управљао Устабећир, у којем су пронашли близу 100 килограма марихуане. Устабећир је признао кривицу за наведене радње и на основу тога је осуђен на годину и три мјесеца затвора и новчану казну у износу од 15.000 еура. На основу новог споразума, склопљеног у СДТ-у за чланство у криминалној организацији и шверц марихуане добио је двије године и 10 мјесеци затвора, а новчано је кажњен са 10.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:36