Фото: М.Н.
14/10/2021 u 15:56 h
Милован НововићМилован Нововић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Инфекција беба: Љекари из Бијелог Поља ослобођени оптужби

Након изрицања пресуде, Предараг Каришик, један од родитеља дјетета које је заражено је казао да је епилог очекиван, јер је и раније за седам година видио да суди ДПС

Суђење бјелопољским љекарима, оптуженим за смрт једне а инфекцију неколико беба у овдашњој Општој болници данас je завршено. Предсједавајућии вијећа бјелопољског Вишег суда Драган Мрдак је саопштио пресуду.

-Оптужени се ослобађају јер током поступка није доказано да су извршили ђело које им је оптужницом ставqено на терет. Суд је у доказном поступку извео знатне и бројне доказе, саслушао оштећене, и свједоке, извео писане доказе, спровео медицинска вјештачења и имајући у виду садржај оптужнице у њеном основном облику и каснијим измјенама током поступка остало је суд на на становишту да окривљени нијесу извршили кривична дјела стављена им на терет. Оштећени ради остваривања имовинско правног захтјева упућују се на парницу-казао је судија Мрдак.

Жалба се може упутити на адресу Апелационог суда Црне Горе.

Након изрицања пресуде, Предараг Каришик, један од родитеља дјетета које је заражено је казао да је епилог очекиван, јер је и раније за седам година видио да суди ДПС.

-Од ДПС Суда и ДПС Тужилаштва који погрешно пуишу оптужнице, које контролише Мило Ђукановић и неформални центри миоћи који су јачи од државе ништа се друго није могло очекивати. Овај Суд се данас урушио а судија који је донио пресуду је морално дно. Ми ћемо наставити борбу и жалићемо се и даље, али од заробљених институција, којима командује ДПС, којима командује Зоран Лазовић ништа се друго не може очекивати. Нама је једно дијете мртво а четворо су покушали да убију,а донијета је ослобађајућа пресуда.Нека изволе, нека убију нас родитеље.Ја се њих не плашим-закључио је он.

Доктори су на током претреса казали да нијесу криви за кривично дјело "тешка дјела против здравља људи".

Јуче је иначе завршено поновно суђење, које је услиједило након што је Врховни суд укинуо пресуде Вишег суда у Бијелом Пољу и Апелационог суда Црне Горе, који је наредио поновно суђење. Првостепеном пресудом Томислав Јеремић и Хака Тахировић су осуђени на по седам мјесеци затвора док су Звонко Пулетић и Јела Цимбаљевић добили шест мјесеци кућног притвора. Ипак, Апелациони суд је ту пресуду преиначио и све оптужене послао на једногодишњу робију.

Оптужницом је представљено да окривљени Томислав Јеремић, као директор Опште болнице у Бијелом Пољу, Зоран Пулетић као начелник Гинеколошко – акушерског ођељења и Хака Тахировић, као начелница Ђечијег ођељења и Одсјека за неонатологију, те Јела Цимбаљевић као специјалиста педијатрије, нијесу поступали по прописима којима се одређују мјере за сузбијање и спрјечавање опасне заразне болести.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:54