Jovanić / FOTO: SRDJA BOLJEVIC
12/09/2024 u 20:08 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Јovanić može da putuјe, policiјi mora da se јavi

Podgorički Viši sud јe kraјem avgusta ove godine donio rјešenje koјim јe bivšem predsјedniku Privrednog suda Blažu Јovaniću ukinuta mјera nadzora – zabrana napuštanja boravišta.

Imaјući u vidu ukidanje pomenute mјere i činjenicu da mu pasoš niјe oduzet, Јovanić јe sada slobodan građanin čiјe kretanje niјe ograničeno iako јe јoš uviјek u toku sudski postupak po optužnici SDT-a protiv njega, 11 fizičkih i četiri pravna lica.

Јovanić јe, prema odluci suda, u narednom periodu јedino u obavezi da se јednom mјesečno јavlja Upravi policiјe i ta mјera nadzora јe na snazi do dalje odluke.

– Dana 27.8. prema Blažu Јovaniću јe ukinuta mjera nadzora zabrana napuštanja boravišta, dok je istim rješenjem poslednji put produžena mjera nadzora obaveza povremenog javljanja Upravi policije jednom mjesečno, saopšteno јe "Danu" iz Višeg suda.

Јovanić se tereti da јe u više navrata zloupotriјebio službeni položaј u osam stečaјnih postupaka i da јe uz pomoć pripadnika kriminalne organizaciјe, među koјima su stečaјni upravnici, procјenitelji i vlasnici firmi za obezbјeđenje u stečaјnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompaniјa za više stotina hiljada eura.

Optužnica јe podignuta i protiv stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Dejana Golubovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security", "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica.

Sloboda plaćena nekretninama porodice i prijatelja

Sud je Jovaniću krajem prošle godine prihvatio jemstvo od 768 hiljada eura u nekretninama, ali je njegov izlazak iz pritvora bio uslovljen reorganizacijom Uprave prihoda i carina, zbog čega nije bilo moguće upisati hipoteku na nekretnine kojima su porodica i prijatelji garantovali slobodu.

Jovanić je bio u pritvoru od 9. maja 2022. godine, kada je uhapšen kao osumnjičeni za stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebu položaja u stečajnim postupcima. Iz pritvora je izašao 5. januara ove godine.

Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je, tokom 2015. godine, organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, za sada nepoznatih lica, čiji je cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja radi sticanja nezakonite dobiti.

Jovanić nakon iskaza svjedoka: Stečajnog upravnika sam razriješio jer je radio nezakonito

Prema navodima optužnice, djelovanje kriminalne organizacije planirano je za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, pri čemu je svaki od njih imao unaprijed određeni zadatak ili ulogu. U djelovanju kriminalne organizacije su se koristile privredne i poslovne strukture i postojao je njen uticaj na sudsku vlast i druge važne društvene i ekonomske činioce.

Jovaniću se optužnicom stavlja na teret i da je, kao predsjednik Privrednog suda Crne Gore, u martu 2016. godine, zaključenjem memoranduma o saradnji sa okrivljenim pravnim licem "Ogimar MNE", suprotno Zakonu o stečaju, zloupotrijebio svoj službeni položaj, nepotrebno uvećao troškove stečajnog postupka koji su isplaćeni iz budžeta suda, a okrivljenom pravnom licu pribavio imovinsku korist.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 01:48