VDTdomaćin regionalnog foruma   / - VDT
06/06/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Marković: Da jačamo institucionalnu snagu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Vrhovno državno tužilaštvo je, u saradnji sa projektom Western Balkan Criminal Justice (WBCJ) organizovalo u Budvi prvi regionalni Konsultativni forum vrhovnih i specijalnih tužilaca regiona na temu poboljšanja prekogranične saradnje u krivičnom pravu na Zapadnom Balkanu.

Forum je organizovan na inicijativu  Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića.

- Svi tužioci u regionu moraju biti efikasni i upućeni jedni na druge, kako bi jačali povjerenje i pokazali spremnost i odlučnost za postizanje konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručio je Marković.

- Pred pravosudnim institucijama država Zapadnog Balkana je važan zadatak da efikasnom saradnjom, zasnovanom na povjerenju, stanemo na put svim oblicima organizovanog prekograničnog kriminala i korupcije. Taj cilj ćemo brže i lakše ostvariti ako napreduje međusobna saradnja i saradnja sa međunarodnim partnerima. Ta saradnja mora biti direktna, brza i jednostavna i lišena često dugotrajnih birokratskih procedura - poručio je Marković na forumu. 

Prema njegovim riječima, tužioci su svjesni da učinioci krivičnih djela, takve procedure ne poznaju.

- Za njih ne postoje granice nacionalne ili vjerske razlike. Oni se veoma lako i brzo udružuju u cilju ostvarivanja profita. Upravo ta činjenica daje tužuiocima jasnu poruku da je potrebno da budemo efikasni i upućeni jedni na druge. Da jačamo međusobno poverenje i da pokažemo institucionalnu snagu i odlučnost za postizanje konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Samo na taj način ostvarićemo i cilj da svi naši građani i građanke budu bezbjedni i da imaju bezbjedno okruženje - zaključio je Marković. 

VDT: Da su sudovi efikasniji, rezultati SDT-a bili bi vidljiviji

Predsjednik EUROJUST-a Ladislav Hamran istakao je da su partneri na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za EUROJUST.

- Potencijal naše saradnje potvrđuje i sve veći broj slučajeva koji je 2023. godine iznosio 708 istraga u kojima su učestvovali tužioci i sudije sa cijelog Zapadnog Balkana  -naveo je Hamran.

On je rekao da se raduje daljoj integraciji partnera za Balkana u sigurnosni lanac EU, uz podršku Projekta Evropske unije za krivično pravosuđe na Zapadnom Balkanu.

Dvodnevni Konsultativni forum organizovan je u cilju neposredne razmjene informacija od značaja za prevazilaženje izazova u praksi u predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije.

Iz VDT-a su kazali da je, u okviru Konsultativnog foruma, Marković održao bilateralne sastanke sa vrhovnim i specijalnim tužiocima država regiona.

Navodi se da je tema sastanaka, kojim je prisustvovala i zamjenica vrhovnog državnog tužioca i tužiteljka za vezu sa EUROJUST-om Jelena Đaletić, bilo unapređenje regionalne saradnje u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Konsultativnom forumu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, tužioci za vezu sa EUROJUST-om, kao i Western Balkan Criminal Justice projektni tim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 22:14