/ - ZORAN MILJANIĆ
04/03/2023 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miljanić: Sudove i tužilaštva treba da čuva sudska straža, a ne Uprava policije

Tragedije upućuju da se ne primjenjuje Zakon o sudovima iz 2015. godine po kom obezbjeđenje u sudovima treba da vrši sudska policija i straža, ističe on

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da tragedija u Osnovnom sudu upućuje da se ne primjenjuje Zakon o sudovima koji je donešen 2015. godine, a po kome Uprava policije ne treba da obezbjeđuje zgrade sudstva i tužilaštva, već sudska straža, policija ili agencija.

Miljanić u razgovoru za TVCG kaže da je jučerašnja eksplozija u Osnovnom sudu u kojoj je poginula jedna osoba,a devet ranjeno izolovan slučaj. On je pomenuo i slučaj na Cetinju kada je čovjek oduzeo sebi život u Tužilaštvu, kao i ubistvo sutkinje u Baru 2005. godine.

- Sve to navodi da nešto ne funkcioniše kako treba, kazao je on, prenosi portal RTCG.

Ističe da tragedije upućuju da se ne primjenjuje Zakon o sudovima iz 2015. godine po kom obezbjeđenje u sudovima treba da vrši sudska policija i straža.

- Od tada su bile četiri Vlade. Slovo zakona nije implementirano i to je pitanje za sve nadležne, kazao je on.

Vjerovatno će svaka institucija, kaže Miljanić, morati da da odgovor na ovo pitanje.

- Jer teret svega pada na Upravu policije. I onda je Uprava policije odgovorna i za ono što jeste i što nije. U ovom slučaju policija vrši obezbjeđenje sudova i tužilaštava upravo iz razloga što ovaj zakon nije implementiran i što nije obrazovana sudska straža i policija ili angažovana neka agencija za obezbjeđenje, kazao je Miljanić.

Napomenuo je i da unutar suda, osim što ne funkcioniše detektor metala, nema ni video nadzora. Smatra da je Osnovni sud je najpogodniji za događaje koji se mogu završiti tragično jer zgrada ne zadovoljava standarde.

- Nije napravljena sudska ili pravosudna palata gdje bi bili objedinjeni sudovi, a u kojoj bi se nalazilo obezbjeđenje, naveo je Miljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:48