Митрополит Јоаникије и свештеници / - фото: Жељко Шапурић
12/10/2021 u 13:24 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Митрополиту Јоаникију и никшићким свештеницима поново одложено рочиште

Подсјећамо, према оптужници никшићког тужилаштва митролит Јоаникије и никшићки свештеници су 12. маја прошле године прекршили су наредбе Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести

Главни претрес против доскорашњег епископа будимљанско-никшићког, сада митрополита црногорско-приморског а Јоаникија и осморице свештеника Архијерејског намјесништва никшићког неће бити одржан сјутра како је било заказано. Рочиште главног претреса одложио је судија Основног суда у Никшићу Игор Ђуричковић на захтјев адвоката одбране Саве Костића.

- Нису испуњени законски услови због тога што је један од свештеника због вируса корона у изолацији. Од надлежног органа има рјешење о изолацији које сам доставио суду, рекао је за портал Дана Костић.

image

Митрополит Јоаникије и свештеници

- фото: Жељко Шапурић

Митрополит Јоаникије и свештеници Слободан Јокић, Драган Крушић, Василије Брборић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Никола Маројевић и Мирко Вукотић, према оптужници никшићког тужилаштва, 12. маја прошле године прекршили су наредбе Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести. Тог дана у Никшићу одржана је традиционална Световасилијевска литија. Никшићко тужилаштво кривични предмет против епископа Јоаникија и осморице свештеника формирало је на основу службене забиљешке двојице никшићких полицајаца који су пратили дешавања у граду под Требјесом 12. маја када се прослављао Свети Василије Острошки који је црквена слава Никшића и слава Саборног храма. Због свечане литије коју је организовао народ исте вечери тужилаштво је владици и свештеницима одредило задржавање од 72 сата у просторијама никшићког Центра безбједности, што је изазвало револт  код бројних Никшићана који су због тога организовали протесте. За протеклих скоро годину и по суђење због епидемије, а онда и због штрајка адвоката, већ неколико пута одлагано. Костић истиче и да просторија гдје се одржава рочиште не испуњава услове који су прописани епидемиолошким мјерама.

- Не знам да ли је суд обезбиједо неку другу просторију јер ћу ја и даље као бранилац инсистирати да се испоштују сви услови да не дођемо у парадоксалну ситуацију да се од стране суда крше епидемиолошке мјере да би се судило људима који су их наводно прекршили, нагласио је Костић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:30