Ilustracija / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
13/08/2024 u 09:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MUP: Za sedam dana registrovana 82 krivična djela, odgovaraće 79 osoba

Službenici Uprave policije su od 5. do 12. avgusta na teritoriji Crne Gore registrovali 82 krivična djela, za koja će odgovarati 79 osoba, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako se navodi, u trenutku izvršenja 21 krivično djelo je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 20 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 95 odsto.

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 63 osobe, od čega njih 37 zbog učinjenih krivičnih djela, a 26 zbog učinjenih prekršaja.

Tokom prethodne sedmice nije registrovano ni jedno krivično djelo protiv života i tijela.

Policija je tokom prethodne sedmice oduzela 10 komada oružja, 89 komada municije i 11 komada eksplozivnih naprava.

Sedmicu za nama obilježila je, navode, aktivnost Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga realizovana u koordinaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru, prilikom koje je lišena slobode V.G., direktorica privrednog društva d.o.o „Alart Centar Budva – CG“ i protiv nje i navedenog privrednog društva podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa.

- U saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, lišen je slobode N.R, nakon što je stupio u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, protiv koga je prethodno podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa kao jedan od vlasnika privrednog društva d.o.o „Alart Centar Budva – CG“ čime je pričinjena materijalna šteta Budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od 2.044.008,64 eura, s tim što je predmet u daljem radu i aktivnosti se nastavljaju po fazama i segmentima u odnosu na obavljanje ovih privrednih djelatnosti. Napominjemo da se radi o licu kome je tokom 2023.godine, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, dodijeljeno crnogorsko državljanstvo, kao investitoru velikog projekta „Porto Budva“ u Budvi, u vrijednosti oko 80 miliona eura - navodi se u saopštenju MUP-a.

Policija je, dodaju iz MUP-a, podnijela pet krivičnih prijava protiv pet osoba zbog pet djela iz oblasti suzbijanja krijumčarenja droga. Osim toga, podnijeto je i 38 prekršajnih prijava protiv 38 osoba zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je podnijela sedam krivičnih prijava i dopuna krivičnih prijava protiv šest fizičkih lica zbog učinjenih šest krivičnih djela.

Tokom navedenog perioda registrovano je 16 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 29 prekršajnih prijava.

- Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji, policija je podnijela tri krivične prijave i dopune krivičnih prijava, protiv tri maloljetna lica, zbog počinjenih krivičnih djela krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga. Podnes ene su i četiri prekršajne prijave protiv pet maloljetnih lica zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotreba opojnih droga i Zakona o JRM - navode iz MUP-a.

Kriminalistička policija je uhapsila 10 osoba po naconalnim potjernicama, dok je po međunarodnim potjernicama na teritoriji naše države uhapšena jedna osoba.

Iz MUP-a navode da je sedmicu za nama obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira.

- Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 36 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 59 lica zbog 36 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica 19 su lišena slobode - kaže se u saopštenju.

Sedmični pregled: Policija uhapsila 53 osobe, registrovano 136 udesa i ubistvo

Policija je od 5. do 12.avgusta obezbjeđivala 11 javnih okupljanja.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 157 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradale dvije osobe, 15 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 59 lake tjelesne povrede.

- Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 366 prekršajnih prijava, izdala 2.525 prekršajnih naloga i lišila slobode 129 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima - rekli su iz MUP-a.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu više od 35.000 eura.

Granična policija je od 5. do 12.avgusta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 1.279.439 osoba od toga 648.363 osoba na ulazu i 631.076 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 318.138 motornih vozila, 472 plovila, 988 vazduhoplova i 53 voza.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 15 osoba.

- Službenici Sektora granične policije izdali su 180 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 29 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 20 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 50 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je šest prestanaka privremenih boravaka - zaključuju iz MUP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 03:22