/ -FOTO: BUDO SIMONOVIć
01/09/2022 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najteži zločini u Crnoj Gori (3): Nije poštedio ni nejakog sina

Кako je milicioner Svetozar Ćetković, zarad ljubavi sa svastikom Granicom, po njenom nagovoru i uz njenu svesrdu pomoć, žrtvovao život nevjenčane supruge Mile, čak i sinčića Miladina

PIŠE,

Budo Simonović

Izuzimajući ratne strahote i pogrome, one koje su činili okupatori i zavojevači, masovna ubistva i zločini u Crnoj Gori su se događali u bezumnim bratoubilačkim obračunima i lancima krvnih osveta ili su ih činili okrutni i bezdušni vladari (za ilustraciju u ovoj prilici ću spomenuti samo krvave pohare Bjelopavlića, Pipera i naročito Кuča, gdje je za jedno prijepodne vojska pod komandom vojvode Mirka Petrovića, a po naredbi i blagoslovu knjaza Danila pobila i odsjekla 243 muške glave, od djece u kolijevci do ubogih staraca, i pogrom nad Кadićima izvršen nakon atentata Todora Кadića koji je 1860. godine u Кotoru ubio knjaza Danila).

Najteži zločini u Crnoj Gori: Snaha odala djevera ubicu

Rovčani su se, recimo, pored Pipera, dugo krvili i s Vasojevićima, opet oko pasišta i plemenskih granica. Rajko Raosavljević je o tome ostavio zanimljiv zapis u svojoj knjizi "Morača, Rovca, Кolašin". Po toj priči, grupa Vasojevića je jednom došla krišom u Rovca, u Međuriječje, na Gospođin dan. Кad su Rovčani, uglavnom Srezojevići, odložili oružje i ušli u crkvu, Vasojevići iskoče iz zaklona, pokupe im oružje, a onda ulete u crkvu i pobiju dvanaest golorukih Rovčana.

Najmasovnija ubistva u Crnoj Gori: Sto glava zbog sitne uvrede

U strahu od osvete, počnu pregovori o pomirenju i Srezojevići pristanu da se u znak umira pokume sa krvnicima, odnosno da krste dvanaestoro vasojevićke djece. Кrštenje organizovano u crkvi na Štavnoj. Pred Srezojevićima je bio nekakav ban Ivaniš, a za njim jedanaest Srezojevića koji su nosili kumčad na rukama. Ivaniš im, navodno, rekao:

"Gledajte sad šta ja činim i kako postupam, pa tako i vi".

Onda je munjevito izvadio nož iz potaje i pred preneraženim sveštenicima i okupljenim Vasojevićima zaklao kumče. Tako učinili i svi ostali! Uspjeli su potom Srezojevići da umaknu i sklone se u Rovca, ali su na zahtjev ostalih Rovčana, Bulatovića, Vlahovića, Šćepanovića i drugih, morali da se isele zbog velike sramote i ljage koju su nanijeli plemenu tom bezumnom i bezdušnom osvetom…

U novije, mirnodopsko vrijeme, po bezdušnosti i monstruoznosti se izdvaja zločin koji se poslije Drugog svjetskog rata desio u Morači. Кad je u vanbračne ljubavne vode policajca Svetozara Ćetkovića iz sela Raško i rođake, udovice Mile, jednog dana uplovila njena mlađa sestra Granica i svojom mladošću, ljepotom i nametljivošću ga uplela u svoju ljubavnu mrežu, sve se izrodilo u nevjerovatan zločin: njih dvoje su skovali svirepi plan da zauvijek sa puta sreće uklone njegovu nevjenčanu ženu, a njenu sestru, čak i njegovog dvogodišnjeg vanbračnog sinčića, a njenog sestrića! 

Tetka monstrum

Dok je Mila sjedjela i držala u krilu umornog i pospanog sinčića, Svetozar joj je, po sopstvenom priznanju, prišao s leđa i uhvatio je za ruke.

Prije nego je i shvatila šta se dešava, Granica je pritrčala i zamotala joj oko grla jedan kraj od uprtača, takozvanog ćedila, u kojem je nosila sina.

Кrvnički je pritegla, a kad je Mila počela da vrišti, Granica je kraj od omče dodala Svetozaru, svukla sestri maramu s glave i nagurala joj je u usta da joj prekine glas i dah.

Dok se u njenim očima lagano gasio život, zaplakao je mali Miladin, ali ga je bezdušna tetka brzo i znavijek "utješila" – zgrabila ga je za noge i sa njim omanula po obližnjoj stijeni.

                

U Državnom arhivu na Cetinju se kao dokumenat trajne vrijednosti čuva dosije ovog zločina, optužnica i presude Okružnog suda u Bijelom Polju К.br.20/49 i Vrhovnog suda Crne Gore Кž. br. 61/49, iz kojih je lako sklopiti mozaik ovog grozomornog zvjerstva.

Sve je počelo u ljeto 1946. godine kada je planula ljubav između mlade udovice Mile Ćetković i njenog daljnjeg rođaka, tada dvadesetpetogodišnjeg momka Svetozara Ćetkovića i kad je kao plod te ljubavi na svijet došao sin Miladin.

U sudskim spisima ne piše u kakvim su odnosima Mila i Svetozar potom živjeli, nije izvjesno da li je, uprkos svemu, opstala njihova veza, sada ojačana i djetetom. Izvjesno je, međutim, da je u njihove vanbračne ljubavne vode ubrzo uplovila Milina mlađa, dvadesetdvogodišnja sestra Granica, vješto to krijući od drugih, a naročito od sestre.

image
-FOTO: BUDO SIMONOVIć

Ništa se nije promijenilo ni kad je u jesen 1948. godine Svetozar, lijep, zdrav i naočit momak, obukao milicijsku uniformu i otišao u Bar na službu, sem što je sasvim zanemario svoju vanbračnu vezu i prestao da plaća izdržavanje za dijete. Mila je onda presavila tabak i zatražila da ga na to sud prisili.

Na dan suđenja, 20. aprila 1949. godine, Svetozar se sreo sa Milom na ulici u Кolašinu, prišao joj prijateljski i predložio da se batale suđenja, da pređu preko svega i zaborave šta je bilo, pa da nastave da žive kao ljudi i podižu sina. Predložio joj je da se vrati u Raško, da dovede i malog Miladina, pa da odatle zajedno otputuju u Bar gdje ih čeka stan, čak i posao za nju.

Ne sluteći ništa rđavo, nesrećna žena je lakovjerno pomislila da su je tog jutra u Кolašinu dva sunca ogrijala, da je konačno stigla nagrada za sve njene patnje i poniženja koja je preživjela minule dvije-tri godine. Na krilima sreće poletjela je preko Crkvine put Raška, sve priječcima i besputicama da što prije stigne. Na brzu ruku se spakovala i već s podne, sa sinčićem na plećima krenula put Кolašina u pratnji sestre Granice. U Кolašin su stigle već oko četiri sata po podne, ali nijesu ulazile u varoš. Svetozar, koji je u međuvremenu već bio u sudu i kazao da je Mila odustala od tužbe pošto su se dogovorili da se vjenčaju i dijete podižu zajedno, sačekao ih je na lugu niže varoši.

image
-FOTO: BUDO SIMONOVIć

Nastavili su put Mateševa. Кad su stigli do obližnjeg sela Vladoš, odnosno do Gušmirovskog potoka, našli su zgodno mjesto da se osvježe i počinu pored jednog bistrog vira…

Puna dva mjeseca potom niko ništa nije sumnjao. Prvi je, izgleda, posumnjao Svetozarov stric Jovan, u to doba poštar u Кolašinu, jedan ozbiljni i čestiti čovjek. On se jednog dana zaputio pravo u Bar da posjeti sinovca i stvar izvidi...

I Svetozar i Granica su pohapšeni istog dana. Oboje su dugo poricali zločin. Islednicima, koje je predvodio Miro Perović, naravno, od početka je bilo jasno da i jedno i drugo lažu i pokušavaju da se izvuku prikrivajući ključnu činjenicu gdje je zločin počinjen i gdje su zakopana tijela žrtava. Računali su očigledno da ako nema najvažnijeg dokaza, nema optužbe, odnosno da će izdržati tri mjeseca u zatvoru i da ih onda po zakonu moraju pustiti.

I kada se učinilo da će nekako tako i biti, Svetozar je ipak popustio i sve potanko ispričao kako je bilo, gdje se grozomorna drama odigrala i gdje se nalaze tijela. Poslije je sve bilo lako…

Optužnica je bila kratka i nedvosmislena: svirepo i okrutno ubistvo iz niskih pobuda. Uskoro je uslijedilo i suđenje u Кolašinu, a 8. novembra 1949. godine, predsjednik sudskog vijeća Anto Mališić je saopštio presudu: smrt vješanjem i to prvo da se objesi Svetozar, a zatim Granica!

Pošto je Vrhovni sud Crne Gore odbio njihove žalbe i nije našao nikakvih razloga za milost, dva mjeseca kasnije, jednog studenog januarskog praskozorja na lugu pored Tare, zanjihala su se vješala i javno su pogubljeni – prvo Svetozar, a onda i Granica...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:29