Др Обрадовић / Дан
14/12/2021 u 08:58 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нема краја суђењу љекарима КЦ за смрт Иване Шоћ: Након три налаза, списи "путују" за Словенију

Због оптужбе да нису поступали по медицинским процедурама, на оптуженичкоj клупи нашли су се љекари Драган Обрадовић, Бранкица Дупановић и Богданка Андрић

Након више од десет година, колико пред Вишим судом у Подгорици траје судски поступак против троје љекара Клиничког центра који се терете да су неадекватним лијечењем проузроковали смрт пацијенткиње Иване Шоћ, одређено је супервјештачење, које је повјерено љекарима из Словеније. Судија Весна Моштрокол саопштила је да је документација достављена путем међународне правне помоћи и да ће иста бити достављена надлежној институцији. Наредни претрес заказан је за 14. фебруар.

Прошло jе десет година од како jе тридесетогодишња Цетињанка Ивана Шоћ преминула дан након што отпуштена из болнице, а узрок смрти ни након више вјештачења jош ниjе утврђен.

Еминентни стручњаци из Подгорице, Загреба и Београда нису дали допринос да се донесе коначан закључак у овом случају и да се суђење приведе краjу.

Последњи у низу био jе налаз вjештака Судско-медицинског одбора факултета у Београду, коjи су закључили да jе смрт Иване Шоћ наступила услед погоршања функциjе плућа и крвотока, коjе се развило нагло услед запушења артериjа плућа крвним тромбима.

Заступник оптужбе Татjана Беговић казала је да је налаз вjештака Судскомедицинског одбора факултета у Београду неjасан, непотпун и противрjечан.

Тврдње београдских вjештака су у супротности са претходним налазом коjи су урадили загребачки вjештаци, коjи су констатовали да jе смрт тридесетогодишње Цетињанке узрокована неадекватним лиjечењем, односно у гушењем услед тешког отока плућа због инфекциjе вирусом грипа Х1Н1.

Ивана Шоћ лиjечена jе на Инфективноj клиници Клиничког центра Црне Горе од 12. до 18. фебруара 2011. године, након чега jе отпуштена у тешком стању. Непуна 24 сата након тога преминула jе на Цетињу.

Љекари Драган Обрадовић, Бранкица Дупановић и Богданка Андрић терете се за непоступање по медицинским процедурама.

Апелациони суд jе у jулу прошле године укинуо пресуду Вишег суда у Подгорици коjом jе, послиjе девет година суђења, Обрадовић осуђен на годину затвора док су Дупановић и Андрић ослобођене оптужби.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:07