Вукшић / -Фото: Срђан Бољевић
17/12/2021 u 07:06 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбачена пријава Вукшића: Нема основа за гоњење због одавања тајних података

Милан Кнежевић раније је казао да је један дневни лист објавио информације са затворене сједнице, а сумњао је да је то пласирао у јавност Миливоје Катнић

Више државно тужилаштво у Подгорици одбацило је кривичну пријаву директора Агенције за националну безбједност Дејана Вукшића против Н.Н. лица због кривичног дјела одавање тајних података са сједнице Одбора за безбједност одржане крајем октобра, потврдила је за "Дан" Лепа Меденица, државни тужилац и портпарол подгоричког ВДТ-а.

– У предмету формираном у Вишем државном тужилаштву у Подгорици по кривичној пријави директора АНБ-а против Н.Н. лица због кривичног дјела одавање тајних података, ово тужилаштво је нашло да нема основа за предузимање кривичног гоњења против било којег лица за било које кривично дјело за које се гони по службеној дужности, о чему је обавијештен подносилац кривичне пријаве – прецизирано је у одговору.

Неколико дана након поменуте сједнице, предсједник Одбора за безбједност и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић одржао је прес-конференцију на којој је казао да је један дневни лист објавио одређене информације са затворене сједнице, а касније је изразио сумњу да их jе пласирао главни специјални тужилац Миливоjе Катнић.

image

Кнежевић

Фото: Иван Петровић Ипе

Кнежевић је том приликом рекао да је Катнићев циљ био да случај прислушкивања подведе под злоупотребу службеног положаја од стране бившег шефа АНБ-а Дејана Перуничића. Додао је да тај предмет треба да се одузме од СДТ-а и да истрагом треба да руководи в.д. врховног државног тужиоца Дражен Бурић лично.

Саопштио је и да сумња да су транскрипти прислушкивања завршили не само код криминалних група, већ и код једног броја високих државних функционера који су у том периоду имали могућност да координирају сектором безбједности или су били укључени у сектор безбједности.

image

Катнић

Фото: Срђан Бољевић

– Мој доживљај је да Катнић на сваки начин покушава да затвори везе и линкове ка Душку Марковићу и Милу Ђукановићу – рекао је Кнежевић.

Он је додао да су добили податке гдје је завршавао материјал и из које просторије је прислушкивање вршено, а то, како је истакао, није просторија АНБ-а.

– Лука Булатовић није разоткрио уређај у кабинету Миливоја Катнића и то желим да буде јасна порука онима који су свих ових дана нагађали због чега је Булатовић, нажалост, извршио самоубиство, али ево још увијек немамо информацију да ли је било самоубиство и није ми јасно зашто се оволико дуго чекају резултати обдукције која је требало да буде проритетна у сваком смислу – казао је Кнежевић и потврдио да су на сједници предочена три снимка чија садржина нема везе да снимцима који су претходно презентовани црногорској јавности.

Након ових Кнежевићевих изјава, реаговало је Специјално тужилаштво, наводећи да је он на конференцији изнио одређене таjне податке коjи су презентовани на затвореној сjедници, као и сам ток сjеднице, што, како су навели, представља тешку злоупотребу.

Катнић је том приликом поручио да више неће учествовати у раду скупштинског тијела коjим предсjедава Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:54