Вукотић / - нет
13/06/2022 u 13:22 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбрана Вукотића: Тужиоца су компромитовали Лазовић и његови сарадници

Можда би се овај суд требао питати у присуству адвоката с којим окривљеним и из којег разлога је била комуникација преко криптованог телефона. Па да видимо да ли је у складу са том комуникацијом основан прелдог за изузеће или не, нагласио је Чађеновић

у подгоричком Вишем суду одржана је контрола оптужнице против Јована Вукотића, наводног вође шкаљарског калан. Њега  Специјално тужилаштво терети да је формирао криминалну организацију ради ликвидације вођа кавачког клана Слободана Кашћелана и Радоја Звицера. Поред њих оптужницом су обухваћени и Јован Мрваљевић и Владан Мијушковић.

Адвокати одбране су затражили изузеће тужиоца Саше Чађеновића због информација из ЕУРОПОЛА које су медији објавили а у којима се наводи  да су службеници полиције, међу којима је и Петар Лазовић, сарађивали са једном криминалном организацијом чији су неки чланови према наводима оптужнице у овом предмету оштећени. 

Адвокат Огљен Радић, који заступа Вукотића, навео је да су специјалног тужиоца Сашу Чађеновића "компромитовали Лазовић и њљегови сарадници".

-Сматрам да постоје околности које изазивају сумњу у непристрасност тужиоца. Оптепознат је извјештај ЕУРОПОЛА који смо имали прилике да видимо у медијима...Из тога смо видјели шта раде одређени службеници полиције...Истичем да су исти ти службеници, од којих неки имају статус осштећеног,  мучили једног од оптужених како би лажно оптужили Вукотића. То је био јануар 2021. Због тога су се они обратили МУП-у и Управи полиције за заштиту а умјесто тога  дочекали смо воо рочиште...Поступаjућег тужиоца су компромитовали  Лазовић и његови сарадници, а на тај начин је и читав предмет контаминиран- казао је адвокат Радић.

Радић је нагласио да у овом захтјеву за изузимање тужиоца Чађеновића нема ништа што би било упућено на личној основи.

"Тужилац се морао сам изузети, и прије данашњег рочишта"

-Изузеће је тражено због постојања околностикоје изазивају у сумњу тужиочеву непристрасност. Налаз Еуропола је довео у директну везу сараднике поступајућег тужиоца са врхом криминалног клана чији чланови овде у оптужници слове као оштећени. Исти ти  сарадници су учествовали у мучењима у уцијенама извршеним над окривљеним и свједоцима, да се лажно терети Јован Вукотић, а о чему је још у јануару 2021 обавјестен МУП. Поступајући тужилац је ставио ад ацта тај налаз ЕУРОПОЛА, прије него сто је доспио у јавност. Јавности је сада јасно и зашто. Међутим, промјене су почеле да се десавају и у тузиластву, па је СДТ недавно формирало нови предмет о везама службеника полиције и људи из правосудја са криминалним кланом, а на основу овог одбаченог извјештаја Еуропола. Овај извјештај се тиче и ове оптужнице и овог предмета- казао је Радић за портал Дан.

Према његовим ријечима, поступајућег жиоца су компромитовали његови сарадници, а као писљедица тога је читав предмет контаминиран.

-Тужилац се морао сам изузети, и прије данашњег рочишта.  Међутим, он је данас на рочисту пријетио објављивањем наводне комуникације браниоца и окривлхеног, сто је невиђен скандал у правосуђу Црне Горе. Тиме је признао да мора бити изузет из овог предмета, јер не смије да има увид у комуникацију између одбране и окривљеног, па позивам новог Специјалног државног тужиоца да хитно реагује, и врати поступање замјеника у оквире закона. Овакве приијетње и уцјене  у Удбаском маниру усмјерене према браниоцима, адвокатима, служе како би нас спријечиле да обављамо свој посао. То се неће десити, и очекујем и реакцију адвокатске коморе ЦГ овим поводом- навео је Радић.

Адвокат Бранко Анђелић је казао да наглашава да нема замјерки на рад тужиоца и да не треба да остане утисак да одбрана повезује тужиоца са криминалним групама.

-Сви смо имали прилике да из медија чујемо да су одређени међшународни органи доставили амтеријал. ..Иза њега произилази да су одрежени службеници полиције били контакту са одређеним члановима једне криминалне групе а за које се наводи да јесу или да могу бити оштећени...Ту се наводи да су службеници полиције вршили радње које нису у складу са законом.- казао је између осталог адвокат Дамир Лекић.

Тужилац Саша Чађеновић је навео да суд може да пита из редова адвоката да ли је неко криптованим телефоном комуницирао са једним од оптужених и додао да може за то да преда материја. Он се противи предлогу одбране да буде изузет из овог предмета.

-Као што је адвокат Анђелић рекао, не сумња у поступање овог тужиоца. Остали дио одбране наводи да постоје индицијењ које би евентуално указале да је нешто урађено  што не би требало  али појашњава да апсолутно нема примједбе на рад тужиоца. Можда би се овај суд требао питати у присуству адвоката с којим окривљеним и из којег разлога је била комуникација преко криптованог телефона. Па да видимо да ли је у складу са том комуникацијом основан прелдог за изузеће или не- нагласио је Чађеновић.

Наводи оптужнице 

Према наводима оптужнице, за планирана убиства Вукотић је био спреман да искешира 4.000.000 еура.

Већи дио чланова ове групе ухапшен је раније а према подацима које је тада прикупило СДТ Јанко Вукадиновић је означен за вођу И оптужен да је организовао покушај убиства Кашћелана али и српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Нако контроле доказа СДТ-а Виши суд је утврдио да припадници Вукадиновиве групе, оптужени Милета Јовановић и Радован Станишић нису покушали убиство Беливука и Миљковића крајем јануара прошле године на тиватском аеродрому, због чега је против њих за ово кривично дјело правоснажно обустављен поступак.

СДТ наводи да је Јован Вукотић  као шеф ове организације одређивао које особе треба убити, давао упуства и наредбе о времену, мјесту и начину ликвидација, обезбјеђивао криптоване телефоне, новац, оружје и експолозивне направе који су требали бити кориштени у припремама убистава.

Један од примарних задатака Мрваљевића је био да прати кретање чланова супростављеног клана, док се Мијушковић обавезао да преузима и превози експлозивне направе велике разорне моћи којима је било планирано да буду ликвидиране мете из супротстављеног клана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:56