Petar Ivanović / foto: Željka Bojanić
25/01/2024 u 08:03 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Odložena kontrola optužnice za slučaj "Abu Dabi fond"

U ovom postupku prvooptuženi je Petar Ivanović, bivši ministar poljoprivrede

Pred podgoričkim Višim sudom odgođena je kontrola optužnice za slučaj poznat kao " Abu Dabi fond".

Razlog odlaganja je to što optuženom Zoranu Vukčeviću nije uručena od strane Suda optužnica, kao ni poziv za današnje ročište.

Dio advokata je ukazao da takođe nema dio spisa predmeta.

Naredno ročište zakazano je za 26.februar.

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu u kojoj je prvooptuženi Petar Ivanović.Optužnicom su obuhvaćeni i Budimir Mugoša, Blagota Radulović i Zoran Vukčević. Tužilaštvo tereti i procjenitelja M.A.

Optužnicu je podignuta protiv bivšeg ministara poljoprivrede Petra Ivanovića i Budimira Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017.godine. 

Optužnicom je, kako je navedeno, obuhvaćen bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i nekadašnji direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović.

-SDT je predalo optužnicu protiv okrivljenih bivših ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja i bivšeg direktora Direktorata za IPARD plaćanje u tadašnjem Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja: P.I., B.M. i B.R., zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom dodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija, u periodu od 2015. do 2017.godine -navodi u ranijem saopštenju državni tužilac Vukas Radonjić.

SDT bivšeg direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore tereti  za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

M.A. je osumnjičen  za krivično djelo zloupotreba procjene, jer kako navodi SDT postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu „IMGradina" DOO Rožaje. 

 Time je, sumnja su, teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala.

- U odnosu na okrivljena pravna lica "Vektra-Jakić" DOO Pljevlja, "Milkraft Leche" DOO Bijelo Polje, "HM Durmitor" DOO Žabljak, "EKO-PER" DOO Šavnik, "IMGradina" DOO Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, obustavljena je istraga za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti- saopštio je ranije Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 10:06