Vesna Medenica / Foto: IVAN PETROVIC - IPE
16/01/2024 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odloženo suđenje Medenici zbog odsustva advokata, Perunoviću ukinut pritvor

Naredni glavni pretres zakazan je za 30. januar

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i drugima odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici na zahtjev advokata Gorana Petrovica, koji nije mogao da prisustvuje glavnom pretresu iz zdravstvenih razloga. Petrović zatupa okrivljenog Petra Milutinovića.

Prije odlaganja glavnog pretresa, odbrana okrivljenog Vojina Perunovića zatražila je od suda da mu ukine pritvor, odnosno da se do okončanja postupka brani sa slobode. Nakon kraće pauze, vijeće kojim predsjedava sutkinja Nada Rabrenović, prihvatilo je predlog odbrane i odlučilo da ukine pritvor Perunoviću.

Podsjetimo, Viši sud u Podgorici prošle godine je donio rješenje kojim spaja postupak formiran protiv Miloša i Vesne Medenice i drugih, sa postupkom koji je ranije formiran protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje. Perunović i Miković su optuženi za  formiranje kriminalne organizacije radi šverca cigareta iz Slobodne carinske zone Bar. Perunović je ranije kazao da nije znao da je ilegalno prevozio cigarete.

Naredni glavni pretres zakazan je za 30. januar, potom za dan kasnije, za kada je planirano da okrivljeni nastave sa iznošenjem odbrane. Sud je dao još dva termina - 15. i 29. mart.

Krajem prošle godine ukinut je pritvor i okrivljenima Marjanu Bevenji i Marku Vučiniću.

Ovim predmetom, obuhvaćeno je 17 fizičkih i jedno pravno lice. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka LalovićaVasilija PetrovićaBojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada MedeniceLuke Bakoča, Petra MilutinovićaIvane KovačevićRadomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. 

Nakon što je sud usvojio predlog odbrane, Vesni Medenici i suspendovanoj sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović-Milosavljević sudi se u odvojenom postupku. Vlahović se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zloupotrebila službeni položaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 07:53