Privođenje za ubistvo Roganovića / - FOTO: Ž.B.
09/05/2024 u 19:08 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ubistvo Roganovića: Đuričković nakon zločina svjedoka zvao na piće, u kafiću spekulisali o dešavanjima

Miloš Đuričković sastao se sa drugom Stefanom Stanovčićem, sa kojim je nakon ubistva Šćepana Roganovića pio kafu u jednom kafiću u mjestu Zelenika (Herceg Novi), gdje su spekulisali o pomenutom zločinu. To je u svom svjedočenju pred sudom naveo svjedok Stanovčić.

Milošu Đuričkoviću, koji je bio uhapšen u istrazi za ubistvo Šćepana Roganovića, kasnije tokom postupka dodijeljen je status svjedoka saradnika.

Svjedok saradnik: “Vujić rekao da će uložiti sve što ima da makne Roganoviće”

U ovom predmetu  došlo je do spajanja postupka, nakon proširene istrage Specijalnog državnog tužilaštva. Optužnicom za ubistvo Šćepana Roganovića obuhvačeni su: Igor Vukotić, Mili Bajramović, Krsto Vujić, Marko Radović, Igor Glavaš, Miloš Komar, Slavko Radulović, Miloš Gvozdenović i Dino Ibrahimović. Vukotiću, Bajramoviću i Vujiću se sudi u odsustvu jer se nalaze u bjekstvu. 

Svjedok opisao ubicu: Uporno je pucao, prišao je na četiri metra od Roganovića

"SPEKULISALI SMO ZAŠTO SE UBISTVO DESILO"

Svjedok Stefan Stanovčić je u svom iskazu naveo da ga je drug Miloš Đuričković pozvao deset minuta prije nego što je saznao da se dogodilo ubistvo, da piju kafu i da im je to bilo uobičajno jer su se družili.

Preko "SKY" slao poruke osumnjičenima: Igora Vukotića terete da јe ubici Roganovića pomogao u skrivanju

On je na pitanje Maje Turković, zastupnice oštećene porodice, kazao da ne zna gdje se Đuričković nalazio u trenutku kada ga je pozvao. Istakao je da je 5,6 dana nakon što se poslednji put vidio i kontakt imao sa Đuričkovićem, saznao da je on uhapšen zbog ubistva Roganovića.

Ubistvo Roganovića: Optuženi negirali krivicu, Radović udaljen iz sudnice; Turković: Odbrana sračunata kako bi se izbjegla odgovornost

- Bio sam na radnom mjestu kada sam saznao za ubistvo Roganovića. Radio sam u Vodovou i kanalizaciji - postrojenje za otpadne vode. Moj kolega Goran je saznao putem telefona da se dogodilo ubistvo. Sreli smo se na stepenicama i rekao mi je "ubiše Šćepa". Otišao sam nakon toga da popijem kafu  sa drugom Milošem Đuričkovićem. Drug me zvao, to je bilo prije nego sam saznao za ubistvo. Nakon toga saznajem za ubistvo, jer mi je kolega rekao,  i zovem druga da mu kažem šta se dogodilo i da ću kasniti zbog policije jer su vršili kontrolu. Nakon toga smo sjeli na piće i pričali ništa neuobičajno, o ubistvu, u smislu šta se desilo. Opet smo nakon neka tri dana pili kafu, i tu je bio još jedan drug i tada smo pomenuli ubistvo Roganovića - kazao je između ostalog svjedok Stanovčić.

Ubistvo Šćepana Roganovića: SDT zbog "SKY" proširilo istragu i naredilo nova hapšenja

On je na pitanje suda i advokata iz redova odbrane kazao da su "u kafiću bile spekulacije i isčuđavanja za ovaj događaj, opšte spekulacije, kako je došlo do toga".

- Samim činom ubistva ja sam bio iznenađen. Đuričković je bio pomalo iznenađen -  dodao je svjedok i naveo da nakon što su se drugi put vidjeli u isti lokal, on i Đuričković više nisu imali kontakt.

Škaljarci iz HN na “SKY”- ubistvo Roganovića: "Ne mogu ubijat dovijeka da bi zaradio”

Na pitanje advokata iz redova odbrane kazao je da od momenta kada ja saznao za ovaj događaj do momenta kada  se sastao sa Đuričkovićem u kafiću prvi put, prošlo je 20 minuta. 

- Saznao sam kasnije da je uhapšen povodom ovog ubistva. Od momenta kada se desilo ubistvo do momenta kada sam saznao da je uhapšen prošlo je 5,6 dana - precizirao je svjedok.

Panika u redovima škaljaraca: Nakon zločina u HN na SKY planirali ubistva svojih saradnika

Pojasnio je sudu da je njega prvi na piće toga dana pozvao Đuričković, a da je on njega zatim zvao kada je saznao za ubistvo i rekao da će kasniti zbog policije i rekao mu šta se dogodilo.

Stanovčića će opet saslušati

U toku davanja iskaza svjedoka koji je drugi bio po redu, nakon Stefana Stanovčića, računar u sudnici je naglo prekinuo sa radom, ugasio se. Na to je intervenisalo vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević.

Sud je pokušao, uz pomoć tehničke službe, da vrati zapisnik, međutim to je bilo bezuspješno. Zbog toga će svjedok Stefan Stanovčić biti ponovo saslušan.

Portal Dan o njegovom svjedočenju izvještava na osnovu bilješki iz sudnice, sa pomenutog ročišta, koje je pratio novinar portala Dan.

STAN IZNAJMLJEN ZA "RADNIKE", ZBOG UBISTVA PRETRESLA POLICIJA:

Svjedok Jasna Milovanović i njen suprug Zoran izjašnjavali su se povodom okolnosti iznajmljivanja apartmana, za koje istraga sumnja da su koristili neki od optuženih. Oni su naveli da su od prijatelja dobli ovlašćenje za izdavanje.

- Početkom decembra 2019. je jedan muškarac pozvao mog supruga i pitao da izdamo jedan apartman za njegova dva radnika na dva mjeseca, za inženjere koji rade na projektu vezano za Porto Novi. Mi smo tada bili u Srbiju, pa je stanarka koja je bila u drugi stan koji izdajemo otovrila da ovaj čovjek vidi. Njemu se apartman dopao, moj suprug je rekao da bi trebao da se sastavi ugovor o izdavanju, da mi dolazimo za Novu godinu. On je pitao kome da ostavi novac za 2,3 mjeseca, mi smo rekli na kasu u lokalnu poradvnicu. Kada smo došli uzeli smo novac - kazala je između ostalog Jasna Milovanović.

Dodaje da su posle toga opet pošli za Srbiju i vratili se, nakon čega su intervenisali zbog problema sa internetom.

- Polovinom ili krajem januara je zvao taj čovjek i rekao je da je slab internet. Mi smo zvali operatera i on je rekao da mi provjerimo ruter, kablove. Tada je vrata otvorio čovjek za kojeg mislim da je imao bradu -  kazala je ona i pojasnila da to nije bio čovjek koji ih je zvao na telefon.

- Mi smo opet otišli za Srbiju. U ferbuaru nas je opet zvao  čovjek koji se predstavio da se preziva Vulić (onaj koji ih je zavo i prvi put za iznajmljivanje apartmana) da pita da produži za još jedan mjesec iznajmljivanje apartmana za svoje radnike -  kazala je svjedok.

Zatim je dodala da kada je bila u dvorištu apratmana, radila nešto oko bašte, vidjela je da inspektori idu od vrata do vrata.

- Pitali su ko izdaje stanove. Ja sam rekal da mi izdajemo. Pitali su jesu li ta lica tu. Ja sam rekla da ne znam. Tražili su da ja otvorim. Od tog trena su blokirali i rekli su da ne ulazimo u stan - kazala je svjedok Milovanović.

Ona je, na pitanje advokata iz redova odbrane, rekla da je ulazila u taj stan kada je bio vrijeme da ta lica plate što su produžila boravak. U stanu nije bilo nikog ali je bila nečija roba, torba i hrana u frižideru.

Njen muž je kazao da je tri puta insitistirao kod "Vulića", kod čovjeka koji ga je zvao da iznajmi apartman,  da potpišu ugovor o iznajmljivanju i da je to praktikovao kada su u pitanju firme.

-To mi je bilo simptomatično, jer smo baš tada bili u pregovorima sa firmom iz Porto Novog koji su htjeli da na duže zakupe cijeli taj objekat za izdavanje. Do sklapanja ugovora nije došlo -  kazao je on i dodao da mu se svaki taj put "Vulić" izvinjavao jer je u obavezama i da je bio na putu u Češku.

Jasna Milovanović je na pitanje advokata iz redova odbrane rekla da je iznjela radijator iz izdatog apartmana jer je bio crn nakon izuzimanja tragova od strane policije. Kazala je da je to uradila nakon tri sata, sa ženom koja je čistila i da joj je službenik policije rekao da ako ne očisti odma, da će posle teško skinuti taj crni prah. Njen muž, Zoran je rekao da su oni u taj apartman mogli ući nakon par dana. On je kazao da ih je inspektor pitao i da li su primjetili neki motor sa tri točka.

"Optuženi siju smrt i strah"

Maja Turković, pravna zastupnica oštećene porodice, rekla je sudu da ne isključuje mogućnost da su svjedok Jasna i Zoran Milovanović zastrašeni od strane kenih od optuženih u ovom predmetu.

Zatim je sudija Kovačević upitala svjedoke da li su na bilo koji način zastrašeni i da li im je prijećeno.

Oni su rekli da ne i da ni ne znaju ko je optužen.

Turković je zatim navela da "optuženi siju smrt i strah" i da se njihovo djelovanje i funkcionisanje vidi i iz durgih postupaka koji se vode protiv njih.

ISTRAGA PROŠIRENA NA OSNOVU "SKY":

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo procesuiralo je ranije pet lica koja je obuhvatilo proširenom istragom vezanom za ubistvo Šćepana Roganovića.

Kako portal Dan ranije objavio, SPO i SDT-u istražne radnje u ovom predmetu su proširene na osnovu "SKY" komunikacije koju je nadležnima dostavio EUROPOL a za koju se sumnja da su koristili i neki od optuženih za ubistvo Roganovića protiv kojih se već vodi sudski postupak.

-Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih: I.V., S.R., M.G. i M.R., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv  okrivljenog M.R. i zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija,  izvršenih tokom 2019. i 2020. godine, u Herceg Novom, u okviru kriminalne organizacije čiji je organizator V.K, protiv koga se već vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo oštećenog Š.R., u februaru 2020.godine- navodi u ranijem saopštenju  portparol i specijalni državni tužilac Vukas Radonjić. 

Podsjećamo, portal Dan je ranije objavljivao SKY komunikaciju za koji istražni organi sumnjaju da je vezana za dešavanja uoči, tokom i nakon ubistva Roganovića a koju su prema sumnjama komunicirali članovi škaljarskog klana i njihovi saradnici.

Služba Europola i nadležni organi Francuske u okviru razbijanja kriptovane “SKY” komunikacije otkrili su i poruke za koje se sumnja da su povezane sa ubistvom Šćepana Roganovića.

NAVODI ISTRAGE:

Prema navodima tužilaštva, u zvaničnoj optužnici, optuženima  Bajramoviću i Glavašu se na teret stavljaju teško ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije, dok se Bajramović sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Komaru i Ibrahimoviću se stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Bajramović je označen kao direktni počinilac ubistva dok se Vujić tereti da je organizator ove kriminalne grupe. Glavaš se tereti da je pratio žrtvu i obavještavao Bajramovića kriptovanim telefonom o kretanju Roganovića. On je, prema rezultatima istrage, po nalogu i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, u januaru 2020. godine, preuzeo od, za sada nepoznate osobe, motocikl „pjađo“ koji je 2018. godine ukraden u Španiji, a koji je korišćen u ubistvu Roganovića.

U tom predmetu tužioci su obezbijedili svjedoka saradnika – Miloša Đuričkovića, koji je nakon hapšenja priznao da je pomogao izvršiocu ubistva.

Roganović je ubijen na stepeništu kod Kanli kule 13. februara 2020. godine.

Vujić, prema evidenciji bezbjednosnih službi, slovi za člana škaljarskog klana koji blisko sarađuje sa barskom kriminalnom grupom koju je predvodio pokojni Alan Kožar.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 11:58