/ - Фото: Тужилаштво Србије
16/02/2022 u 13:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одлука суда: Нема доказа да је планирано убиство Беливука и Миљковића у Тивту

Према наводима оптужнице, у којој је портал Дан раније имао увид, Вукадиновић се терети да је са НН особом крајем 2019. године формирао криминалну организацију ради вршења тешких кривичних дјела

Виши суд у Подгорици одбацио је наводе оптужнице Специјалног државног тужилаштва да је група Јанка Вукадиновића, наводно и према евиденцији полиције блсика шкаљарском клану, планирала да изврши тешко убиство, сазнаје портал Дан. Према наводима тужилаштва они су планирали да убију Марка Миљковића и Вељка Беливука.

Покушај убиства Беливука и Миљковића: "Ово је сценарио безбједносних служби и кавачког клана"

У наводима образложења суда пише да нема доказа који би указали на сумњу за поменуто кривично дјело. Суд је потврдио оптужницу али у односу на кривично дјело ставрање криминалне организације, недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци планирали да "одеру" Беливука и Миљковића, "метак у главу" па бјекство у шуму

-Нема мјеста оптужби против окривљеног Јовановић Мила да је као извршилац извршио кривично дјело тешко убиство у покушају путем помагања, јер нема доказа да су основано сумњиви за наведена кривична дјела. Па се кривични поступак према Јовановић Милу и Станишић Радовану у односу на претходно кривично дјело обуставља- наведено је између осталог у одлуци суда у коју је портал Дан имао увид.

Поред Вукадиновића на оптужници су Радован Станишић, Милета Јовановић, Алмира Мујахоџић, Момчило Милић и Душан Ивановић.

ЕКСКЛУЗИВНО: Како су шкаљарци планирали бјекство из затвора-"Командиру дали 1000 еура за конопце и куке"

-Потврђује се оптужница Специјалног државног тужилаштва Црне Горе од 2.7.2021. у дјелу у којем се окривљеном Вукадиновић Јанку ставља на терет извршење кривичног дјела стварање криминалне организације, окривљеном Станишић Раодвану, Јовановић Милу, Мујахоџић Алмири, Милић Момчилу и Ивановић Душануу  извршење кривичног дјела стварање криминалне организације и  Милић Момчилу извршење кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја, те оркивљеном Станишић Радовану и Јовановић Милу извршење кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја-наводи се у одлуци Суда.

Према наводима оптужнице, у којој је портал Дан раније имао увид, Вукадиновић се терети да је  са НН особом крајем 2019. године формирао криминалну организацију ради вршења тешких кривичних дјела.

Тако, према наводима тужилаштва, Вукадиновић и Каменко Куч су уз помоћ Станишића 22. јунуара планирали да ликвидирају Беливука и Миљковића на тиватском аеродрому, када су требали да полете за Београд после посјете вођи кавачког клана Радоју Звицеру. Истрага сумња да су они у једном стану, у Тивту за извршење овог кривичног дјела држали два пиштоља и муницију. Они су планирали да Беливука и Миљковића  " треба убити  док буду чекали у реду за чекирање карата".

Лекић: Нема доказа за планирање убиства 

Адвокат Дамир Лекић током контроле оптужнице казао је да сматра да је она неутемељена и да нема доказа за кривично дјело убиство у покушају јер како је казао оптужени се нису налазили ни близу мјеста гдје су се налазиле жртве а гдје су наводно требале да буду убијене. Са њим се сложио и адвокат Ратко Пантовић и адвокатица одбране.

-...Заиста не могу да увидим о којем покушају убиства је овдје ријеч.  Да ли о свршеном покушају убиства, несвршеном или пак о иреалном који је само теорији познат. У конкретном случају имамо да су ова лица била на другом мјесту и у друго вријеме у односу гдје су се жртве налазиле. ..Евидентно је да овдје није преузета радња извршења кривичног дјела убиство у покушају. У односу на кривично дјело стварање криминалне организације и недозвољено држање оружја главни докази су свједоци сарадници... Шта можемо очекивати од тврдњи једног човјека који је инволвиран у одређена дешавања а затим свједочи против осталих како би се извукао из свега- казао је, између осталог адвокат Лекић раније током контроле оптужнице.

Како тужилаштво тврди у списима, они су на аутомобилу марке  ,,опел Зафира” поставили лажне табилице и наредног дана, рано ујутро се упутили према Аеродрому Тиват. Тада их је пресрела полиција. Каменко Куч је у свом исказу пред тужиоцем  навео да је  план групе Вукадиновића прво био да убију  вођу кавачког клана  Слободана Кашћелана. Тужилаштво је дошло до навода да је Кашћеланова ликвидација била  планирана за 22. јануар, када је требао да дође у подгорички Виши суд на заказано суђење.

Након што су, како СДТ у списима наводи, сазнали да је то суђење одложено ова  група је промијенила план и радила на организацији  ликвидације Беливука и Миљковића, који важе за блиске сараднике кавачког клана.  Истражитељи су прикупили доказе да је непосредним извршиоцима ликвидације Кашћелана требало да буде исплаћено 500.000 еура, док су за злочин у Тивту требали да буду исплаћени са 700.000 и 1.300.000 еура.

Беливук и Миљковић су 30. јануара ујутро напустили Црну Гору, а на београдском аеродрому их је дочекала полиција која их је спровела  на саслушање. Они су након тога ухапшени због сумње да су извршили више кривичних дјела и неколико монструозних убистава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:41