Затвор у Спужу / -дан
19/12/2021 u 08:20 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман утврдио: Спроводници прекорaчили овлашћења, УИКС није пријавио

У једном случају утврђено је нечовјечно и понижавајуће поступање (предмет је из новембра 2020. године), док је у другом утврђена повреда у односу на материјалне услове, прецизирано је у одговорима Заштитника

Омбудсману су од почетка године стигле 53 притужбе од притвореника и осуђених лица, а након поступања по притужбама у два случаја је утврђена повреда људских права, саопштила је за "Дан" савјетница заштитника Милана Бојовић.

– Током 2021. године, закључно са 16. децембром, институција Заштитника је у два случаја утврдила повреду људских права – у једном случају нечовјечно и понижавајуће поступање (предмет је из новембра 2020. године), док је у другом утврђена повреда у односу на материјалне услове – прецизирано је у доставњеним одговорима.

”УИКС-у је наложено и да обезбиједи адекватну вентилацију собе, потребне количине постељине, услове за редовно прање и сушење веша, и хигијенске пакете којима је то неопходно, и опреми собу сходно животним потребама притвореника

Конкретно, у првом случају констатовано је нечовјечно и понижавајуће понашање према лицу лишеном слободе од стране спроводника Управе за извршење кривичних санкција. Истовремено, наводе из институције Заштитника људских права и слобода, повријеђено му је право на дјелотворну истрагу спорног догађаја од 17. новембра прошле године.

– У случају подносиоца X.Y. Заштитник је на основу спроведеног испитног поступка утврдио да су службеници за спроводничко обезбјеђење УИКС-а 17.11.2020. године повриједили људска права подносиоца притужбе, тако што су прекорачили овлашћења и тиме повриједили његово уставно право на заштиту достојанства и неповредивост физичког и психичког интегритета. Како управа УИКС-а није предузела мјере и радње у циљу процесуирања и кажњавања службених лица одговорних за незаконито поступање, односно како није обавијестила надлежно тужилаштво о наводима о злостављању одмах по сазнању за наведени догађај, подносиоцу притужбе је повријеђено и право на дјелотворну истрагу критичног догађаја – наводи се у одговорима за "Дан".

Жалили се и на поступање судова

Пристигле притужбе лица која се налазе у притвору, односно на издржавању казне затвора нијесу се односиле само на службенике УИКС-а већ и на поступање судова – било због дужине трајања притвора, било због самог судског поступка и пресуда, наводе из институције Заштитника.

– Заштитник је поступао по свим поднесеним притужбама, што подразумијева да су представници институције посјетили подносиоце притужби у УИКС-у, обавили повјерљив разговор са њима и спровели даљи поступак у односу на садржину притужбе и обављени разговор – додаје се у одговорима.

Како се додаје, Заштитник је у предметном случају препоручио да се преиспитају наводи о употреби силе према подносиоцу притужбе, као лицу лишеном слободе и са тим у вези предузму мјере у складу са законом.

Други предмет у којем је утврђена повреда у односу на услове у којима бораве лица лишена слободе, формиран је по притужби пет притворених лица Истражног затвора у Подгорици. Након посјете подносиоцима притужбе закључено је да је ријеч о понижавајућем поступању.

– Заштитник је на основу спроведеног испитног поступка, утврђених чињеница и примјене релевантних прописа, закључио да наведени материјални услови збирно резултирају понижавајућим поступањем, односно повредом члана 3 Европске Конвенције за заштиту људских права и основних слобода. У вези са утврђеном повредом, Заштитник је препоручио Управи за извршење кривичних санкција да у соби уподоби број кревета према квадратури и међународним минималним стандардима и одредбама Правилника о ближем начину извршења притвора – пише у одговорима.

Како је прецизирано, УИКС-у је наложено и да обезбиједи адекватну вентилацију собе, потребне количине постељине, услове за редовно прање и сушење веша, и хигијенске пакете којима је то неопходно и опреми собу сходно животним потребама притвореника.

– Занимљиво је поменути и још један предмет у којем је Заштитник утврдио да употреба спреја није била сразмјерна конкретној потреби обуздавања подносиоца притужбе, како је то прописано законом. Међутим, имајући у виду да је подносилац притужбе истрајавао у намјери да се самоповриједи, да се са употребом спреја прекинуло одмах након што је постигнута сврха његове примјене, да је употријебљен на отвореном простору, те да му је одмах затим указана медицинска помоћ, као и да том приликом није задобио повреде, Заштитник је закључио да није дошло до кршења члана 3 Европске конвенције – додају из институције Заштитника.

Имајући наведено у виду, Заштитник је дао препоруке да Управа континуирано организује обуке о одговарајућој употреби средстава принуде и обезбиједи потпуно и досљедно извјештавање о употреби средстава принуде у складу са законом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:50