Скоро сви телефони пронађени код осуђеника / -INTERNET
06/08/2021 u 18:29 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптужио их за фалсификовање доказа против командира

Из предмета су извађена одобрења за затворенике, која су исцијепана и бачена, а дата су друга, са другим садржајем, тврди предсједник Синдикалне организације УИКС-а

Предсједник Синдикалне организације Управе за извршење кривичних санкција (УИКС) Предраг Спасојевић оптужио је дио запослених у управи спушког затвора да су у дисциплинском поступку против двојице службеника фалсификовали документацију. Према његовим ријечима, након поступка који је трајао пола године, за које вријеме су били суспендовани, а према њима је поступано као да су починили најтеже прекршаје, ипак су ослобођени одговорности.

– Већ током поступка, надлежним из УИКС- а је било јасно да нема доказа против службеника затвора, због чега су неки од запослених у управи одлучили да фалсификују документацију не би ли тако дисциплинску комисију навели да утврди одговорност командира – казао је Спасојевић за „Дан”.

Није фалсификат, већ антидатирање

Дисциплинској комисији достављен је допис у којем је наведено да је дошло до фалсификовања одобрења за шетње двојици затвореника. На те наводе изјаснили су се надлежни из УИКС-а, који тврде да се у конкретном случају не ради о фалсификовању докумената јер она не производе никакву кривичноправну последицу или прекршај, нити је њима нанијета штета службеницима против којих се водио поступак, као ни затвореницима. Тврде да је у питању само "евидентирање чињеница".

– Међутим, приликом сачињавања наведених одобрења уочен је административни пропуст приликом њиховог завођења, односно антидатирања, што ће бити предмет посебног поступка ради утврђивања чињеница и околности у вези са поступањем службеника УИКС- а на тај начин и утврђивања њихове евентуалне одговорности – наведено је у допису који потписује директор УИКС-а Милан Томић.

Он тврди да су фалсификована одобрења за затворенике.

– Из предмета су извађена одобрења за затворенике, која су исцијепана и бачена, а дата су друга, са другим садржајем. Такође, сумњамо и да су потписи на полеђини доказа фалсификовани, али то треба да утврди графолог – рекао је Спасојевић, појашњавајући да су стицајем околности имали фотографије првобитних рјешења.

Спасојевић је редакцији "Дана" доставио документа за која је навео да су фалсификовани. Он истиче да ти фалсификати нијесу успјели да доведу до утврђивања одговорности командира, али да то не умањује кривицу оних који су то урадили. Наглашава и да би људи који су починили овај преступ по функцији требало да буду високоморални.

– Битно је да ли је неко урадио нешто против закона, а не је ли успио у намјери да постигне нешто тим поступком. У УИКС-у је много проблема са којима би јавност требало да буде упозната, али повод мог реаговања је конкретан случај, односно одлука Дисциплинске комисије за државне службенике и намјештенике којом су дисциплинске одговрности ослобођена два службеника УИКС-а. Наиме, након дисциплинског поступка вођеног шест мјесеци, окончаног рјешењем о ослобађању од одговорности два службенка УИКС-а, поставља се питање одговорности оних који су покренули поступак против њих. Ти службеници су суспендовани и удаљени са радног мјеста, одузети су им униформа, наоружање и службена легитимација (што се ради само у случају најтржих пропуста, чији исход поступка резултира отказом), у Управи су стигматизовани као неко ко је урадио нешто нечасно и непрофесионално и практично су осуђени прије суђења. Како је поступак одмицао, тако су иницијатори увидјели да ће имати проблем да успију у својој намјери. Увидјевши да ток поступка иде у корист државних службеника, руководство Затвора за дуге казне организовано приступа фалсификовању доказа и доставља их Дисциплинској комисији. У томе учествују начелници и руководиоци, али и један број службеника – тврди Спасојевић.

image

Предраг Спасојевић

-SRDJAN BOLJEVIC
УИКС: Лакша повреда службене дужности

Из управе УИКС- а за "Дан" су казали да су утврдили да је један службеник починио лакшу повреду службене дужности.

– У току спровођења дисциплинског поступка који је покренут против службеника УИКС-а П.Б. и Б.Р. дошло се до сазнања да је у поступању једног службеног лица учињен административни пропуст. Против овог службеног лица спроведен је дисциплински поступак због лакше повреде службене дужности, а о самој природи административног пропуста обавијештена је Дисциплинска комисија, иако он није могао изазвати никакве штетне последице – саопштено је из Службе за одосе са јавношћу УИКС-а.

Он је додао да су на такво поступање службеника указали комисији, којој су предочили да се ради о фалсификатима.

– Сада када имамо ослобађајућу одлуку, на основу које се ти службеници након шест мјесеци враћају на рад, поставља се питање ко ће да плати штету насталу оваквим понашањем. Новац грађана бачен је у вјетар. С обзиром на то да је поступак базиран на фалсификатима и личним мотивима, сматрам да су се стекли услови да се покрене контрадисциплински поступак против руководства Затвора за дуге казне, а при том мислим на начелника Горана Мараша, вршиоца дужности заповједника затворске полиције Миодрага Стругара, начелницу сектора за третман Драгицу Рајковић и записничара за које се сумња да су им помагали у фалсификовању доказа, против којих директор УИКС-а, који је детаљно упознат са овим предметом, треба да поднесе кривичне пријаве. Све ово треба урадити како би се у поступку пред надлежним органима утврдила кривица, односно невиност. Овакав ноншалантан однос према законима ове државе у управи која је директно задужена за заштиту закона потпуно је неприхватљив и показује у каквом се стању тренуно налази УИКС – рекао је Спасојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:13