/ vesna medenica - FOTO: BOJANA BOŽOVIĆ
25/11/2022 u 10:41 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odložena kontrola optužnice protiv Vesne Medenice, odbrana tražila izuzeće vijeća

Advokat Piperović je naveo da je vijeće ustvrdilo da postoji osnovana sumnja da je neko izvršio krivično djelo, u jednom od rješenja o (ne)osnovanosti pritvora, te da već ima svoj stav

Kontrola optužnice podignuta protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i još 16 osoba, odložena je danas na neodređeno. Jedan od advokata odbrane Zoran Piperović, tražio je izuzeće tročlanog sudskog vijeća, a o tom zahtjevu odlučiće predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić. Vijećem predsjedava sudija Goran Šćepanović, a članovi su sudije Zoran Radović i Sanja Čakanović.

(VIDEO) Medenica o navodima o bjekstvu: Koja bi to crnogorska majka ostavila sina

Piperović je naveo da je vijeće ustvrdilo da postoji osnovana sumnja da je neko izvršio krivično djelo, u jednom od rješenja o (ne)osnovanosti pritvora, te da već ima svoj stav.

- Ne može se gramatičkim određenjem anulirati fakat da ste govorili o osnovanoj sumnji, a ako ste to naveli onda smatrate da postoje i dokazi za tu osnovanu sumnju. Stoga je nepotrebno da mi danas iznosimo naš stav o dokazima i osnovanoj sumnji, naveo je, između ostalog, Piperović.

Kako je kazao u izjavi za medije, ovo isto vijeće kada je odlučivalo o pritvoru zauzelo je stav da postoji osnovana sumnja.

- Ako postoji osnovana sumnja šta ćemo mi onda? Ako ovo vijeće isto kaže da postoji osnovana sumnja a mi treba da dokažemo da nema dokaza za osnovanu sumnju a znamo da su oni zauzeli stav da postoji osnovana sumnja mislim da je deplasirano da mi danas ovdje gubimo vrijeme. Nema u ZKP-u dvije osnovane sumnje, nego samo jedna i to je to, istakao je Piperović.

Inače, danas su bili ispunjeni uslovi za održavanje ročišta, a tužilac u SDT-u Vukas Radonjić kazao je da smatra da je u izviđaju i istrazi prikupljeno dovoljno dokazaiz kojih proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni učinili krivična djela za koja se terete.

- I vijeće koje je odbilo predlog DT-a da se Vesni Medenici produži pritvor našlo je da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni učinili krivična djela za koja su optuženi i o tome je dalo razloge, na stranama od druge do 22., a to su upravo razlozi koje SDT navodi u obrazloženju optužnice, saopštio je Radonjić, dodajući da predlaže da se optužnica potvrdi.

Jedan od advokata odbrane Miloš Vuksanović potom je kazao da se, imajući u vidu sve što je tužilac rekao, pojavila kontradiktornost.

- I da je vijeće već zauzelo stav o postojanju osnovane sumnje. Neću tražiti izuzeće vijeća, jer su se prethodna ročišta na moj zahtjev odlagala, ali neka članovi vijeća sami razmisle, naveo je on.

Ovo je treći put da se odlaže kontrola optužnice, a prva dva zakazana termina bila su odgođena na zahtjev advokata iz redova odbrane. 

Podignuta optužnica protiv Miloša i Vesne Medenice

Na prethodnom terminu, Medenica se pojavila u pratnjih svojih advokata. I ako je sud nakazo da se kontrola odlaže na zahtjev advokata Medenica je zatražila da se obrati sudu i javnosti. 

- Koja bi to crnogorska majka ostavila svog sina jedinca, cerku udovicu, maloljetnu unučad. Ja sam 40 gpdina gradila pravosudnu karijeru. Štitila pravosuđe. Nikad nisam sa bojnog polja pobjegla. Ja hoću da se branim. Da zaštitim sebe - kazala je tada  Medenica.

PORTAL DAN SAZNAJE: Ukinut pritvor Vesni Medenici

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

(FOTO) Vesna Medenica izašla iz spuškog zatvora

Optužnica je podignuta  za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:08